Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EM-fotbollsmatchen mot Danmark, julgubben, jämställdhet och Valtteri Bottas – det här satte Finland på kartan i fjol

Från 2022
Bildmontage. I bakgrunden Helsingfors domkyrka, inklippta i förgrunden är Valtteri Bottas, Sanna Marin och julgubben.
Bildtext Finland kopplas bland annat ihop med Formel 1-föraren Valtteri Bottas, statsminister Sanna Marin, julgubben och Helsingfors.
Bild: Alamy / All Over Press / Yle

Fotbollsherrarnas deltagande i EM i fjol gav Finland mer synlighet, likaså den lyckliga befolkningen och våra coronaåtgärder. Det visar Utrikesministeriets översikt av Finland i internationella medier år 2021.

"Suomi mainittu!", alltså "Finland nämnt" på svenska, är ett vanligt begrepp som används då Finland lyfts fram i internationella medier. I fjol var det speciellt finländsk idrott som väckte globalt intresse och satte Finland på kartan.

Finland kopplas också samman med jämställdhet, en god ledning, klimatåtgärder och teknologi. Det visar Utrikesministeriets medierapport Suomi maailman mediassa.

Idrottarna och Sanna Marin Finlands ansikte utåt

EM-fotbollsmatchen mellan Finlands och Danmarks herrlandslag blev ett stort diskussionsämne i fjol. Matchen tog en dramatisk vändning då den danske spelaren Christian Eriksen föll ihop på planen. Matchen gav Finland stor synlighet – det var specifikt de finländska spelarnas och de finländska fotbollsfansens sympati som gav Finland ökad synlighet.

Speciellt i Europa lyftes Finland fram i det här sammanhanget – och i positiva ordalag. Ambassaden i Köpenhamn konstaterar att Finland fick en unik räckvidd i Danmark.

Bland de finländare som fått mest synlighet i internationella medier finns många idrottare. Formel 1-föraren Valtteri Bottas var det överlägset kändaste finländska namnet år 2021. Efter honom kommer åtta andra idrottare, bland annat Kimi Räikkönen, Lauri Markkanen och Teemu Pukki.

Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen.
Bildtext Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen – två av Finlands kändaste idrottare genom tiderna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Bottas namn nämndes över 371 000 gånger i internationella medier i fjol – tvåan Räikkönen över 71 000 gånger.

Statsminister Sanna Marin är den kändaste finländska kvinnan – hon kommer på plats 11 på listan. Marin har allt sedan hon blev statsminister nämnts i många rubriker.

Golfaren Matilda Castren kommer på plats 12 och är den mest nämnda finländska idrottaren.

De kändaste finländarna i internationella medier

Finland ses som coronaförebild

Sedan coronapandemin bröt ut år 2020 har Finland nämnts en hel del då det diskuterats restriktioner och allt som har med pandemin att göra. Finland ses som ett land som skött pandemin bra – i rapporteringen lyfts bland annat Finlands låga coronasiffror fram.

Politikerna och de övriga hälsomyndigheterna prisas för sin coronahantering. De globala medierna lyfter fram att de finländska coronaåtgärderna allt som oftast fått brett stöd bland befolkningen och att finländarna som helhet varit enade under pandemin.

Också det faktum att Finland fortsätter att vara världens lyckligaste land i jämförelsen World Happiness Report nämns i globala medier. År 2021 fick Finland för fjärde gången titeln världens lyckligaste land – och år 2022 för femte gången. Globala medier kopplar ihop den lyckliga finländska befolkningen med friheten, säkerheten, den låga korruptionen och den fungerande demokratin i Finland.

Också välfärden i Finland, den rena naturen och jämställdheten anges som orsaker i globala medier till varför finländarna är så lyckliga. I samband med rapporten nämns ofta statsminister Sanna Marin och hennes ledarskap.

Demonstranter utanför Ständerhuset bär plakat med bild på statsminister Sanna Marin på omslaget till tidskriften Time.
Bildtext Statsminister Sanna Marin kom med på tidningen Times lista över 100 inflytelserika personer år 2021. Den nyheten syntes i många internationella medier.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

De här orden kopplas samman med Finland

Finland är känt för många olika saker globalt. Genom åren har de ord som Finland kopplas samman med ändrat något. År 2019 och 2020 fanns bland annat ordet bastu med – det fanns inte med år 2021.

År 2021 kopplades Finland samman med följande ord:

 • Coronaviruset/covid-19

 • Marin

 • Julgubben

 • Fotboll

 • Bottas

 • Räikkönen

 • Lycklighet

 • Klimat

 • Regering

 • Helsingfors

 • Utbildning

 • Jämställdhet

 • Cirkulär ekonomi

 • Lappland

 • Niinistö

 • Reseland

Här kan du ta del av den fullständiga rapporten från Utrikesministeriet (på finska).