Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt: "Kulmen av coronaepidemin passerad i Egentliga Finland"

Från 2022
Åbo universitetscentralsjukhus
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt nådde regionen kulmen av coronapandemin den 23 mars. På grund av den pågående vårdstrejken kan incidenstalen inte jämföras eftersom betydligt färre coronatester tagits.

– Epidemin började hur som helst lugna sig redan innan strejken utbröt. Dessutom har antalet nya fall som behöver sjukhusvård minskat redan tre veckor i följd. Det verkar alltså som om läget skulle hålla på att lugna sig, säger infektionsläkare Harri Marttila vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Den 12 april låg 26 patienter inne på ÅUCS för covid-19 och av dem behövde färre än fem intensivvård. Trots att belastningen på specialsjukvården minskat, ligger ännu cirka 40 patienter inne för vård av coronasjukdom inom primärvården i Egentliga Finland.

Trots att epidemikulmen redan passerat cirkulerar viruset bland befolkningen och orsakar ett stort antal coronasmittor. Av coronatesterna är 51 procent positiva, enligt de färskaste siffrorna i Egentliga Finland.

– Vi har kravlat upp ur vaken, men är ännu inte på stranden, än mindre inne i trygg och skön bastuvärme, säger Marttila om läget.

Egentliga Finlands coronakoordinationsgrupp har inte ändrat på gällande rekommendationer.