Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Aktivister stoppade tåg med ryskt kol i Hangö

Från 2022
Uppdaterad 12.04.2022 19:48.
Ett tåg närmar sig, många människor på spåren. Ett försök att stoppa ett antracittåg 12.4.2022 vid porten till Koverhar hamn i Hangö.
Bildtext Aktivisterna vill att transporten av rysk fossil energi genom Finland omedelbart ska stoppas.
Bild: Elokapina/Extinction Rebellion

Aktivister från Elokapina och Greenpeace befinner sig i Lappvik i Hangö för att hindra de ryska antracittågen att ta sig till Koverhar hamn.

Aktivisterna är vid Viskovägen där porten till hamnen finns.

Ett koltåg som anlände vid tvåtiden på eftermiddagen var tvunget att stanna cirka 50 meter från porten, som leder till hamnen.

Kvinna demonstrerar genom att sitta på en stol på tågrälsen framför ett tåg. På rälsen finns en banderoll.
Bildtext Heli Heino från Greenpeace sitter på tågrälsen.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

En del av aktivisterna klättrade upp på godstågets vagnar medan andra kedjade fast sig på spåret för att hindra tåget att åka vidare.

"Koltransporterna måste genast stoppas"

Aktivisterna vill att transporten av rysk fossil energi genom Finland omedelbart ska stoppas.

De menar att den finska staten hjälper till att finansiera Rysslands krig mot Ukraina genom att tillåta att ryskt kol får transporteras genom Finland.

"Vi måste omedelbart sluta importera och exportera fossil energi från Ryssland och minska energiförbrukningen. Vi måste nu anpassa oss. På grund av klimatkrisen och ukrainarnas lidande kan vi inte vänta på att först hitta ersättande fossila bränslen från annanstans.", säger Leo Castrén i ett pressmeddelande från Elokapina.

Castrén är medlem i aktivistgruppen som blockerar tåget vid hamnporten i Koverhar.

I det här fallet handlar det om hur att köpa rysk kol nästan är som att direkt stödja de fruktansvärda människorättsbrotten som händer i Ukraina

Ivar Sundman, Elokapina

Aktivisten Ivar Sundman, från Elokapina, har kommit till Lappvik från Helsingfors med ett gäng på tio personer. Hen är på plats som en stödperson till dem som kedjat fast sig.

– Mycket av motivationen till att göra den här typen av demonstrationer kommer såklart från kriget i Ukraina. I det här fallet handlar det om hur att köpa rysk kol nästan är som att direkt stödja de fruktansvärda människorättsbrotten som händer i Ukraina samtidigt som man stödjer fossila bränslen överlag, vilket är den totalt motsatta riktningen som klimatpolitiken borde gå i, berättar Sundman.

Ett tåg har stannats av demonstranter. På tåget en banderoll.
Bildtext Ivar Sundman åker inte hem förrän tåget backar iväg.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Hen säger att de inte planerar avlägsna sig förrän tåget backar iväg och de hindrat tåget att nå sin destination.

På frågan om det är rätt att ställa sig ivägen för transporterna då ekonomin är dålig och Hangöborna är beroende av sin hamn, svarar Ivar Sundman att man måste tänka på det hela ur ett större perspektiv.

– Vår filosofi är att hotet vi ställs inför är ett existentiellt hot mot hela mänskligheten. Vi tänker på den större helheten. Implikationen att köpa kol och speciellt från ett land som Ryssland är så mycket större än den lokala politiken, förklarar hen.

VR har beslutat att avbryta godstrafiken

VR beslöt för en vecka sedan att stoppa godstrafiken österut, men det kan ta flera månader innan trafiken stannar av. Under den tiden rullar antracittransporterna från Ryssland via Koverhar hamn på.

Ett tiotal demonstranter med banderoller vid en tågräls.
Bildtext Ett fyrtiotal demonstranter var på plats 16-tiden på tisdagen.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

VR hade redan tidigare beslutat att avbryta både person- och godstrafiken mellan Finland och Ryssland från och med den 27 mars. Men bolaget återtog beslutet ett par dagar senare, då det visade sig att västländernas sanktioner mot Ryssland trots allt möjliggjorde godstrafik.

Aktivisterna meddelar att situationen vid Koverhar hamn kan pågå länge.

Polisen meddelar också att de är på plats i Lappvik. De skriver på Twitter att de diskuterar med demonstranterna och att situationen är lugn. Strax efter klockan 18 meddelar de att en brottsanmälan gällande störande av trafik har gjorts.

Närmare klockan halv åtta på kvällen meddelar Elokapina på Twitter att lokföraren avlägsnat sig och de flesta poliser lämnat platsen.

– Som mest hade de kanske fem bilar här. Det har gått bra. Vi har diskuterat med dem och de har varit lugna och sansade och snälla, berättar Jonathan Terlinden från Elokapina om samtalet med polisen.

Ett tiotal demonstranter med banderoller vid en tågräls.
Bildtext Ett fyrtiotal aktivister är på plats.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Han säger att det rått en lugn och trygg stämning under hela demonstrationen.

– Dagen har förlöpt bra och ganska långt enligt planen, vi är nöjda.

De kring fyrtio aktivisterna börjar nu göra sig redo för natten.

Terlinden säger att förbipasserande varit positiva.

– De har kommit förbi och tyckt att det vi gör är bra.

Aktivisterna har också stött på en del sura miner.

– För en tid sedan såg vi några långfingrar i en bil och tidigare under dagen hade någon gett lite fulare kommentarer, men det är de två undantagen, säger han.

Artikeln uppdaterades klockan 19.45 med citat av Jonathan Terlinden och ny information från Elokapina.

Artikeln uppdaterades klockan 18.11 med citat av Ivar Sundman och ny information av polisen.


Rubriken ändrades 22.4.2022 vid 15.45-tiden. Den tidigare rubriken var: "Koltåg till Koverhar hamn har stoppats av aktivister".