Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Rapport från ett Paris i sorg

Från 2015
Uppdaterad 15.11.2015 21:02.
"Alla är sorgsna men vi ska inte vara rädda." - Spela upp på Arenan

Paris är fortfarande en stad i sorg och chock efter fredagskvällens terrorattacker. Läget beskrivs som lugnt, men det ligger en dämpad stämning över hela staden.

Paris har vaknat upp till en ny dag efter fredagskvällens terrorattacker. Det råder fortfarande undantagstillstånd och skärpt säkerhet i staden. Svenska Yles utsände Daniel Olin beskriver ett Paris tyngt av sorg.

- Att Paris fortfarande är i sorg och chock märks tydlig i gatubilden. Det har varit mycket tomt i hela staden den här söndagen. De vanligtvis så livliga uteserveringarna har stått tomma, trots det fina vädret, och restaurangerna har hållit stängt, berättar Olin.

Eiffeltornets ljus är släckta och poliser står i vakt efter terrorattackerna i Paris.
Bild: Malte Christians / EPA

De flesta har valt att hålla sig hemma i dag och stämningen i hela Paris beskrivs som lugn och sorglig. Det är bara i Paris turistkvarter kring Montmartre som det har varit mera liv och rörelse.

- Här kryllar det fortfarande av turister som drar på sina reseväskor längs de kuperade kullerstensgatorna. Många har ändå bestämt sig för att åka hem tidigare, säger Daniel Olin.

Det är nu många i Frankrike som befarar att de främlingsfientliga och högerextrema partierna kommer att få ett ökat stöd i de regionala valen som hålls i Frankrike i december.

Trots de franska myndigheternas uppmaningar om att man ska hålla sig inomhus, har Parisbor hedrat offren i attackerna genom att föra blommor och ljus i närheten av de platser där attackerna utfördes, berättar Svenska Yles redaktör Jessica Stolzmann som också är på plats.

Blommor, ljus och den franska flaggan placerade på en gata i Paris.
Bild: EPA

- Inga större manifestationer har ändå synats till och är inte att vänta, eftersom myndigheterna har förbjudit större folksamlingar av säkerhetsskäl, säger Stolzmann.

Också på sociala medier har folk runtom i världen tagit avstånd från terrordåden och hedrat offren. Bland annat genom att lägga till den franska flaggan, Trikoloren, på sina profilbilder.

Under söndag kväll ordnas det en minnesstund i katedralen Notre-Dame för att hedra det minst 129 offren i attentaten och deras familjer.