Osäkra dödssiffror och bestridda uppgifter om en slutstrid – det blir allt svårare att få oberoende information om läget i Mariupol
Den ukrainska hamnstaden Mariupol i södra Ukraina har varit under belägring sedan 2 mars och läget är allt svårare för dem som fortfarande befinner sig i staden.
På grund av belägringen har informationen från området varit mycket begränsad, då både journalister och de flesta frivilligorganisationer tvingats bort, och risken för desinformation har ökat i takt med detta.
Den senaste uppskakande händelsen i Mariupol handlar om huruvida Ryssland har använt sig av kemiska vapen – fosforbomber – som kan orsaka stora skador och som skulle utgöra en upptrappning i kriget, om det visar sig vara sant.
Informationen om att en drönare skulle ha släppt kemvapen över Mariupol kom från ledaren för den ukrainska frivilligbrigaden Azovbataljonen. Vissa andra vittnen har också sagt att de sett rök som sedan gett upphov till effekter som svidande ögon.
Men uppgifterna har inte bekräftats och Storbritannien, Australien och USA har inlett en utredning.
Eduard Basurin som är talesperson för de ryska separatisterna sa till nyhetsbyrån Interfax att man inte har använt kemiska vapen i Mariupol, trots anklagelser från ukrainskt håll.
Den här händelsen är en av många som blir allt svårare att bekräfta i den utsatta staden.
"Den sista striden" en myt från ryskt håll?
I helgen cirkulerade information om att ammunitionen håller på att ta slut för de ukrainska försvararna.
"I dag kommer antagligen att bli den sista striden, eftersom vi snart har slut på ammunition", uppgavs Ukrainas 36:e marinbrigad i Mariupol ha skrivit på sin inofficiella Facebooksida.
Men diskussioner pågår om sanningshalten i det här, och en del hävdar att marinens sida blivit utsatt för dataintrång av pro-ryska element.
Andra tror att inlägget är äkta.
"Hur mycket vi än alla skulle vilja att det här inlägget från marinen är fejk, sabotage eller ett intrång – så är allt som står skrivet där sant", kommenterar volontären Alina Mykhaylova på Facebook.
Mariupols biträdande borgmästare Serhij Orlov avvisar påståendet om att ammunitionen i Mariupol skulle vara slut.
– Striden för Mariupol fortsätter, sa Orlov till den brittiska nyhetskanalen BBC. Informationen om marinen är falska. Jag kommenterar inte falsarium, sa han.
Även informationen om var de ryska och ukrainska styrkorna har vunnit eller förlorat mark är emellanåt svåra att bekräfta.
Ryskstödda separatister i östra Ukraina uppgav sig nyligen i ett uttalande för rysk media ha tagit kontroll över Mariupols hamn. Men de här uppgifterna har inte kunnat bekräftas, konstaterar nyhetsbyrån AFP.
En stad i ruiner
Det som kan verifieras är den omfattande materiella skadegörelsen. Mängder av bilder och videoklipp vittnar om sönderbombade bostadshus och andra byggnader som pulveriserats av Rysslands bombardemang. Satellitbilder över området bekräftar förödelsen.
Även här har det förekommit försök att förvanska den information som kommer ut, beroende på vad det är som bombats.
Anfallet mot ett barnsjukhus i början av mars påstods från ryskt håll ha varit legitimt eftersom det, enligt Ryssland, användes av den ukrainska militären och inte för att hjälpa civila. Bilden på en skadad, gravid kvinna som förs bort från rasmassorna påstods av ryssarna ha varit fabricerad, och man hävdade att kvinnan i fråga var en skådespelare.
Nyhetsbyrån AP som då ännu hade reportrar på plats hittade inget som kunde verifiera de ryska påståendena.
Tvångsförflyttningar på stor skala
I måndags sade stadens borgmästare Vadym Boychenko i en telefonintervju med nyhetsbyrån AP att det i nuläget finns omkring 120 000 civila som sitter fast i staden. Han hävdade också att ryska styrkor hindrar humanitär hjälp från att nå de utsatta, och att de civila som tillåts lämna området måste genomgå en "filtrering" vid ryska kontrollpunkter där de som inte klarar filtreringen flyttas till improviserade fängelser.
Ukrainas ombudsperson för mänskliga rättigheter, Lyudmyla Denisova, hänvisade till siffror från Mariupols stadsförvaltning och sa att 33 000 personer tvångsförflyttats till Ryssland eller till separatistkontrollerade områden i Ukraina.
Ryssland har förnekat att man omplacerar civila mot deras vilja.
Antalet döda är många – men den exakta siffran är svår att etablera
Enligt Boychenko ligger dödssiffran i Mariuopol på över 10 000 men kunde väl överskrida 20 000. Han sade också han hade fått information om att de ryska styrkorna har med sig mobila krematorier för att göra sig av med de döda som belägringen av staden lett till.
– Mobila krematorier i form av lastbilar har anlänt. Du öppnar upp dem och inuti finns ett rör där kropparna bränns, sa han.
Han tillade också att ryska styrkor flyttat många av kropparna till ett köpcentrum med lager och kylutrymmen.
Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa nyligen i ett videotal inför parlamentet i Sydkorea, att tiotusentals människor sannolikt har dödats i de ryska attackerna i Mariupol.
Oberoende källor har inte kunnat verifiera det exakta antalet dödsoffer i staden, även om det förmodas vara högt.
Flyktingar från Mariupol ger en bild av lidande och informationsbrist
De civila som lyckats ta sig bort från Mariupol ger en viss inblick i tillvaron i staden. Vittnen har berättat för exempelvis BBC om de mängder av de provisoriska gravar man grävt för de döda överallt, och kroppar som ligger utströdda på gatorna.
Svält är ett återkommande tema bland berättelserna från staden, och även bristen på tillgängliga kommunikationsmedel. Många vet inte vad som hänt med anhöriga och vänner som är kvar, och vissa visste inte huruvida resten av Ukraina var intaget av Ryssland eller inte.
Arbetet att verifiera uppgifter försvåras av att myndigheterna i Mariupol tidigare uppmanat civila som hoppas att kunna lämna staden att radera meddelanden och foton från sina telefoner för att skydda sig utifall att de blir stoppade av ryska styrkor som letar efter sympatisörer eller medarbetare till den ukrainska militären.
Ett mera exakt svar på hur illa saker och ting verkligen är får omvärlden förmodligen inte förrän efter att stridigheterna om staden lagt sig, om någonsin.
Källor: AP, Reuters, BBC, DW, CNN, New York Times, Telegram, Twitter, France24