Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Statistiken beskriver hur viktig Puljujärvi blivit för Edmonton – en notering förvånar finländaren och en bör bli bättre: "Vill vara en spelare man kan lita på"

Jesse Puljujärvi firar med lagkamrater.
Bild: Perry Nelson-USA TODAY Sports

Jesse Puljujärvi har utvecklats till en viktig allround-spelare i sitt Edmonton Oilers. Laget släpper in få mål då Puljujärvi är på isen men samtidigt haltar hans eget målskytte. Det är klart man tänker på det, säger han till Yle Urheilu.

Jesse Puljujärvi fick en motig start på sin NHL-karriär och många tvivlade på om han alls platsade i världens bästa ishockeyliga. Efter en vända i Kärpät kom han ändå tillbaka och tog för sig på allvar.

Den nya Puljujärvi har blivit en pålitlig spelare som gör sina lagkamrater bättre. Statistiken beskriver också på vilken nivå Puljujärvi spelar just nu.

Ett första exempel är plus/minus-statistiken. Puljujärvi har hamnat på minus en gång sedan den 22 januari – den här perioden innefattar 24 matcher.

Med +21 är Puljujärvi näst bäst i Oilers bakom Connor McDavid som har +22.

– Oj, jag visste inte ens att jag låg så högt uppe. Det är bra att jag kan vara det i den här gruppen, säger Puljujärvi till Yle Urheilu.

Jesse puljujärvi skjuter bredvid Detroitspelare.
Bildtext Puljujärvi har blivit en pålitlig spelare som gör sina lagkamrater bättre.
Bild: Rick Osentoski-USA TODAY Sports

Laget ska inte förlora på grund av Puljujärvis kedja

I de senaste 24 matcherna har Edmonton en målskillnad på 24–6 i fem mot fem med Puljujärvi på isen. Det är bäst i hela ligan just nu. Laget har också skapat 65,7 procent farliga chanser då finländaren spelar – det är åttonde bäst i ligan.

Även i PDO-statistiken ligger Puljujärvi på åttonde plats. PDO räknas ut utgående från skott och räddningsprocent i spel fem mot fem.

Puljujärvis arbetsmoral och pålitlighet återspeglas också i hur han vinner och tappar pucken. Han är endast en av fyra spelare i Oilers där förhållandet är positivt i denna kategori.

– Jag vill vara en spelare man kan lita på. En sådan som tränaren litar på och vet att inte gör några misstag. Jag försöker bara kämpa så hårt jag kan.

– Pålitlighet har också blivit en slags hederssak. Vi spelar alltid mot motståndarnas toppkedjor och om vi förlorar så ska det inte vara på grund av min kedja, säger Puljujärvi.

Jesse Puljujärvi jublar över sitt första NHL-mål på över två år.
Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Svag poängproduktion

Allt i Puljujärvis statistik är inte enbart positivt. På de senaste 25 matcherna har han bara gjort tre mål och nio poäng.

Poängsaldot är svagt med tanke på att han spelar bredvid McDavid, men å andra sidan får Puljujärvi sällan ansvar i numerärt överläge.

– Det är klart att man tänker på det. Jag vill göra mål och på det sättet hjälpa laget. Till exempel i matchen mot Colorado hade jag några jättelägen men pucken vill inte gå in. Jag försöker se det så att genom hårt arbete som kommer målen. Det måste jag också tro på.

– Jag vill också spela i numerärt överläge men jag tar ett steg i taget. Det är också fantastiskt att jag får spela med McDavid och hjälpa honom. Det är några veckor till slutspelet och förhoppningsvis finns det några mål på lager då, säger Puljujärvi.

För några månader sedan såg det ut som att Edmonton skulle missa slutspelet men nu är det bara en större kollaps som kan stoppa laget från att få spela vidare efter grundserien.

– Det är ett dussin matcher som ska spelas och om vi kan utvecklas ännu lite så blir det bra att gå in i vårens matcher. Det blir härligt att få spela riktigt stora matcher, säger Puljujärvi.

Diskussion om artikeln