Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vbl: Den ockermisstänka växthusföretagaren har släppts från häktet

Från 2022
Gurkor på planta i växthus
Bildtext Arkivbild. Växthuset på bilden har inget med texten att göra.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Enligt Vasabladet har växthusföretagaren från Närpes, som för knappt två veckor sedan häktades på sannolika skäl misstänkt för försök till människohandel och för grovt ocker, släppts ur häktet.

Vasabladet skriver att polisen kommit fram till att det inte längre finns någon grund för att hålla mannen häktad. Han släpptes på fri fot på tisdagseftermiddagen. Mannens ombud, Kenneth Peth, bekräftar det här för Vasabladet.
Vasabladet skriver att polisen kommit fram till att det inte längre finns någon grund för att hålla mannen häktad. Han släpptes på fri fot på tisdagseftermiddagen.

Mannens ombud, advokat Kenneth Peth säger till Svenska Yle att mannen bestrider alla brott.

– Han känner personer som är misstänkta i den här utredningen. I övrigt vill mannen inte uttala sig, säger Peth.
På frågan om mannen är helt avskriven från utredningen svarar Peth om hur polisens utredningar i allmänhet fungerar.

– Det normala är att alla som det har riktats misstankar mot är med i utredningen tills åklagaren väcker åtal, säger Peth.
Svenska Yle har försökt nå förundersökningsledare kriminalöverkommissarie Hannu Kortelainen. Till Vasabladet säger han att inga större genombrott gjorts i utredningen.

Företagaren misstänktes för att ha anställt vietnameser som kommit till Närpes för att jobba inom växthusbranschen och nu är offer i ockerhärvan som är under utredning.

Företagaren är en av de största odlarna i Närpes och företaget har ett stort antal anställda från Vietnam.