Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Utklassningen i kvalet: Finland körde över chanslöst Georgien – VM-drömmen lever till höstens avslutning

Från 2022
Uppdaterad 12.04.2022 21:30.
Finland körde över Georgien – se målen - Spela upp på Arenan

Finland behövde en storseger – Finland levererade en dominant insats mot slagpåsen Georgien, men ännu fler mål än sex var verkligen möjligt.

Det svagaste landslaget på flera år var på besök i Helsingfors då damernas VM-kval i fotboll fortsatte med en måstematch för Finland.

Då kunde inte landslaget missa chansen att hålla VM-drömmen vid liv – trots att skärpan i avslutsfasen fortfarande inte är den allra bästa.

Finland slog chanslösa Georgien med 6–0. Det hade gärna fått bli ännu fler fullträffar med tanke på målskillnaden, men Finland gjorde åtminstone jobbet i den sista kvalmatchen före EM-slutspelet i juli.

Den finska segern flyttar fram avgörandet i kvalkampen mot Irland till hösten. Bakom världstvåan Sverige gör Finland och Irland upp om playoffplatsen i VM-kvalet i september.

– Början var lite svår och vi hade problem att hitta rätt flow. Vi skapade chanser och gjorde tillräckligt med mål, det gav bra självförtroende. Nu börjar vi blicka mot EM och vi ska försöka få ur oss det bästa där, säger Eveliina Summanen till Yle.

Återstående matcher i VM-kvalet

Finland (10 poäng):
1 september: Irland (b)
6 september: Sverige (h)

Irland (8 poäng):
27 juni: Georgien (b)
1 september: Finland (h)
6 september: Slovakien (b)

Frångick 4–4–2

Damlandslagets första seger för året kom efter nittio minuter där Georgien mer än något annat koncentrerade sig på att spela tid på alla möjliga sätt. Katriina Talaslahti i målet behövde inte förta sig i sin första tävlingsmatch i landslaget.

Talaslahti var en av flera nya spelare jämfört med startelvan nere i Slovakien i fredags. Förbundskaptenen Anna Signeul frångick sin 4–4–2-grund och valde att spela med en trebackslinje, wingbackar och Emmi Alanen i en nummer tio-roll.

– Jag tycker det fungerade riktigt bra, säger Summanen.

Oavsett uppställning hade Finland dominerat spelbilden, men inledningsvis var det mer rörelse än tanke i anfallen. En tidig trend var ändå att Finland fyllde på med mycket folk vid inlägg – ett koncept som gav 1–0 halvvägs in i första halvlek.

Tuija Hyyrynen med inspelet, Emmi Alanen med den exakta nicken i bortre hörnet.

Första fullträffen för kvällen strök sista tvivlet om hur det skulle gå. Eveliina Summanen (straff) och Adelina Engman (blunder av georgisk mittback) utökade och efter en halvlek var det avgjort.

Beställningen: fler mål

Andra halvlek handlade framför allt om att förbättra målskillnaden. Det är inte otänkbart att det kan avgöra duellen mot Irland, och tidigare i kvalet vann Irland med hela 11–0 mot Georgien.

Mål var alltså beställningen – och visst radade Finland upp tre till mot uppgivna gäster.

Georgien hjälpte till med kvällens fjärde mål, Summanen nickade in det femte och inhopparen Jenny Danielsson placerade in 6–0 från distans.

Det kompakta övertaget gav verkligen möjligheten för ännu mer. Finland skapade en rad fina chanser sista kvarten, men stannade vid sex. Den mängden verkade ändå göra de knappt 3000 åskådarna i Tölö rätt belåtna.

– Det var härligt med publikens stöd, de är tolfte spelaren. Förhoppningsvis kommer de i framtiden också, säger Summanen.

VM-kval, grupp A

Finland–Georgien 6–0 (3–0)
24' Emmi Alanen 1–0
35' Eveliina Summanen 2–0 (straff)
39' Adelina Engman 3–0
55' Självmål 4–0
65' Eveliina Summanen 5–0
73' Jenny Danielsson 6–0

Finlands uppställning (3–4–1–2): Katriina Talaslahti (mv) – Anna Auvinen, Natalia Kuikka, Tuija Hyyrynen – Emma Koivisto (77' Heidi Kollanen), Olga Ahtonen (59' Jutta Rantala), Eveliina Summanen, Ria Öling (59' Jenny Danielsson) – Emmi Alanen – Adelina Engman (69' Kaisa Collin), Sanni Franssi (59' Juliette Kemppi).

Publik: 2836.

Diskussion om artikeln