Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingen död, men många skadade efter skottlossning på tunnelbana i New York – vår korrespondent beskriver massiv insats för att gripa gärningsmannen

Från 2022
Uppdaterad 13.04.2022 05:05.
Räddningspersonal på plats på gatan i New York.
Bildtext Räddningspersonal på plats på gatan i New York.
Bild: Justin Lane / EPA

Gärningsmannen är på fri fot och det pågår en omfattande polisinsats. Totalt 16 personer är skadade, men ingen har livshotande skador, uppger polisen.

Enligt polisen har sammanlagt 16 personer skadats i samband med en skjutning på tunnelbanan i Brooklyn i New York. Skjutningen skedde på tisdagsmorgonen klockan 8.30 lokal tid, alltså halv fyra på eftermiddagen finsk tid. Tio av de skadade har skottskador.

CNN uppgav ändå vid 23-tiden finsk tid på tisdagen att antalet skadade skulle ha varit minst 29. Uppgifterna bygger på information från lokala sjukhus, som säger att tio av de skadade har fått lämna sjukhusen.

Elva patienter ska enligt uppgift vårdas på sjukhus med allvarliga, men inte livshotande skador. Minst en patient uppges få vård för benbrott.

En misstänkt gärningsman är på fri fot. De första uppgifterna om hans klädsel varierade, men polisen uppger att han var klädd i en grön byggarbetarväst och hade en gasmask. Han rapporteras ha använt sig av någon slags rökbomb.

Natten till tisdagen finsk tid uppgavs polisen i New York söka en hyrbil från bolaget U-Haul i samband med dådet. Bolaget uppger sig samarbeta med polisen, rapporterar CNN.

"Inget motiv är uteslutet"

– I morse när N-tåget mot Manhattan var på väg in mot stationen vid 36:e gatan tog en person på sig något som verkade vara en gasmask. Därefter tog han något burkliknande ur sin väska och öppnade den, berättade New Yorks polischef Keechant Sewell på en presskonferens på tisdagskvällen finsk tid.

– Då började tåget fyllas av rök. Därefter öppnade han eld och träffade flera människor i tunnelbanetåget och på perrongen, tillade Sewell.

CNN har publicerat en videofilm som ska vara tagen ombord på tåget efter skottlossningen och att rökbomben aktiverades. På den syns rökutveckling i vagnen och människor som försöker skydda sig mot röken.

Poliser vid luftschakt vid metrostation.
Bildtext En stor polisinsats pågår och flera kvarter är avspärrade.
Bild: Ville Hupa / Yle

Vapnet har hittats

Ett vapen har hittats på tunnelbanestationen vid 36:e gatan, uppger poliskällor till CNN.

Tillsammans med vapnet ska man också ha hittat flera högkapacitetsmagasin på gärningsplatsen, rapporterar CNN. Högkapacitetsmagasin rymmer fler patroner än ett normalt magasin, vilket gör det möjligt att avfyra vapnet under en längre period utan omladdning.

Två källor inom polisen säger till CNN att de tror att vapnet låste sig så att det inte gick att avfyra.

New York Times uppger att anfallet verkar ha varit planerat och inte motiverat av något som hände på tunnelbanetåget. Tidningen hänvisar till en högt uppsatt källa inom polisen.

Flera källor uppger att New Yorks borgmästare Eric Adams till en lokal radiostation har sagt att det verkar ha varit något fel på en eller flera av övervakningskamerorna på tunnelbanestationen. Det försvårar spaningarna efter gärningsmannen.

Borgmästare Adams sa tidigare på kvällen i en videohälsning att han inte kommer att tillåta att New York terroriseras av en enda människa. Adams, som har varit borgmästare i drygt 100 dagar, har testat positivt för coronavirus och håller sig därför isolerad. Sedan han tillträdde har han prioriterat arbetet mot brottslighet och våld på tunnelbanan.

Inga flera sprängladdningar, men höjd beredskap

Eftersom gärningsmannen använde sig av en gasbomb på tåget befarade man flera sådana, men polisen i New York skrev kort efter dådet på Twitter att det inte finns några aktiva sprängladdningar på platsen.

Det finns tre skolor i kvarteren intill tunnelbanestationen och i dem aktiverades skyddsfunktioner efter våldsdådet på tunnelbanan, rapporterar New York Times.

På tunnelbanorna i flera andra storstäder i USA har man satt in fler vakter efter attentatet i New York, rapporterar CNN.

Det var brandkåren som först anlände till platsen efter uppgifter om rök på stationen, men i stället fann de flera personer som hade träffats av skott.

Rapport från platsen: Massiv insats

Svenska Yles korrespondent Ville Hupa befinner sig vid platsen. Han berättar att ungefär 5–7 kvarter har spärrats av. Där är flera brandbilar, ambulanser, otaliga poliser och 5–6 helikoptrar i luften.

Enligt Hupa pågår en massiv insats för att gripa gärningsmannen.

Eric Frankel driver en affär alldeles invid brottsplatsen och har bott länge i området.

Eric Frankel i rödrutig rock, närbild.
Bildtext Eric Frankel upplever att det är otryggt att åka metro.
Bild: Ville Hupa / Yle

– Brottsligheten har ökat och nu ser vi vad det kan leda till, säger Frankel till Svenska Yle.

Frankel uppger att han ofta åker tunnelbana, men att han inte gillar det.

– Det är smutsigt och otryggt och det känns inte bra.

Bårar med första hjälpen-utrustning på en gata och en polisbil i bakgrunden.
Bildtext Akutvårdare, poliser och brandmän var på plats.
Bild: Ville Hupa / Yle

Källor: BBC, CNN, AP, AFP, Reuters, NYT