Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Köerna till den brådskande vården ökar – ÅUCS får inte utlovad mängd skyddsarbete

Från 2022
Uppdaterad 13.04.2022 08:00.
Åbo universitetscentralsjukhus
Bildtext Bortfallet av skyddsarbete kommer att påverka avdelningar för hjärt- och kärlsjukdomar, cancervård och intensivavdelningar för nyfödda. Exempelvis kommer man inte att kunna vårda två hjärtinfarkter på samma gång med en sådan hastighet som uppår kraven.
Bild: Arash Matin / Yle

Strejken inom vårdbranschen får ytterligare konsekvenser för vården i Egentliga Finland. I dag meddelade sjukvårdsdistriktet att fackföreningen Tehy kommer att ställa in 18 procent av det utlovade skyddsarbetet för Åbo universitetscentralsjukhus.

Detta innebär att flera brådskande ingrepp som bokats för den 12 och 13 april kommer att ställas in. Tiotals patienter på Åbo universitetscentralsjukhus kommer att påverkas som en följd av detta.

Skyddsarbete utförs endast för patienter på jouren och med brådskande behov. De som berörs av bortfallet av personal är alltså också de som är i störst behov av vård.

– Vi hoppas att arbetskonflikten kan komma till ett ömsesidigt beslut. Även i sådana här situationer måste vi kunna garantera att inga av våra patienter råkar ut för livsfara eller bestående skador. Det här kan vi inte göra i nuläget. Vi får helt enkelt för lite skyddsarbete. En patientsäkerhetslag ska ändå tas i bruk som en sista utväg, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Som ett resultat av den bortfallna arbetskraften måste åtminstone en ytterligare operationssal på ÅUCS stängas. Även laboratorierna och bilddiagnostiken måste inskränkas ytterligare.

Enligt Turun Sanomat (bakom betalmur) har fackföreningen Tehy inte minskat det utlovade skyddsarbetet så som sjukvårdsdistriktet säger.

Mikko Pietilä, en man med glasögon, blå kavaj och slips, tittar in i kameran.
Bildtext Chefsöverläkare Mikko Pietilä säger att han är oroad över situationen.
Bild: Thomas Hagström / YLE

– Jag är oroad över den här vändningen i förhandlingarna, säger Pietilä.

– Situationen på ÅUCS har varit svår hittills och kommer nu att försvåras ytterligare. De regionala skillnaderna i skyddsarbetet har varit betydande. Orsaken till dessa skillnader är oklar, men vi gör vårt yttersta för att säkra vården för våra patienter.

Bortfallet av skyddsarbete kommer att påverka avdelningar för hjärt- och kärlsjukdomar, cancervård och intensivavdelningar för nyfödda. Exempelvis kommer man inte att kunna sköta två hjärtinfarkter på samma gång i en sådan brådskande takt som god vård skulle förutsätta.

Artiklen uppdaterades 13.4.2022 klockan 07:47 med tillägg om Turun Sanomats artikel och information om att Tehy inte bekräftat ärendet.