Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sveriges sena mål räddade Finland från dråpslag i VM-kvalet – men Irland skrällde i Göteborg och har kommandot i playoffjakten

Från 2022
Kosovare Asllani jublar efter mål.
Bildtext Kosovare Asllanis 1–1-mål mot Irland säkrade Sveriges VM-plats.
Bild: All Over Press

Finland vann solklart, men ändå höll kvalkvällen på att bli en riktig kalldusch. Sverige kvitterade sent mot Irland – ett resultat som säkrade blågul VM-plats och bra läge för Irland.

Mer än en halvtimme efter slutsignalen i Finlands storseger mot Georgien stod de allra mest ivriga, unga supportrarna kvar på bortre läktaren för att få en bild eller autograf med spelare som Adelina Engman, Ria Öling och Emma Koivisto.

Det var lätt att le i finska laget efter 6–0 i Helsingfors. Betydligt värre då halvtidsresultatet från Göteborg och Sverige–Irland ramlade in.

Irland skakade om OS-tvåan rejält. Katie McCabe gjorde 1–0 före paus, och minuter efter det dök Finlands förbundskapten Anna Signeul upp för att kommentera den blåvita insatsen.

– Aha, det är 1–0 i den matchen. Hoppas det är till Sverige?

Irland leder…

– Det var inte bra.

Verkligen inte, men Sverige kom ikapp sista kvarten. Kosovare Asllanis mål säkrade VM-platsen. Bakom Sverige tog Irland en tung poäng och kvällens resultat innebär att Finland med stor sannolikhet behöver ta fyra–sex poäng i de två sista, tuffa kvalmatcherna för att ta playoffplatsen.

Återstående matcher i VM-kvalet

Finland (10 poäng):
1 september: Irland (b)
6 september: Sverige (h)

Irland (8 poäng):
27 juni: Georgien (b)
1 september: Finland (h)
6 september: Slovakien (b)

Spelade rakare efter paus

I den egna matchen hade Finland ett ypperligt läge att putsa målskillnaden, men man brände flera högklassiga lägen.

– Vi är glada att vi vann med 6–0 och målen var snygga, men vi kunde ha gjort fler mål, säger Signeul.

Pratade ni om målskillnaden i exempelvis paus?

– Vi sätter ingen sådan press på spelarna. Inbördes möten går först, men det är klart att vi ligger efter Irland om man tittar på målskillnaden.

Finland körde över Georgien – se målen - Spela upp på Arenan

Signeul tycker att Finland spelade allt bättre mot Georgien. Det tog ett tag innan spelarna kom underfund med det nya spelsystemet (3–5–2).

– Vi var lite för långsamma i passningsspelet i första halvlek. Efter paus spelade vi rakare och kom på genombrott.

– Anfallsmässigt fungerade det bra, men det blir mycket en mot en-situationer på kanterna. Vi justerade en del och det såg mycket bättre ut i andra halvlek. Klarar vi av att spela så här mot tuffare motstånd? Vi får se vad vi gör, men det var åtminstone bra att testa nu.

Finland firar mål.
Bildtext Finland fick fira sex gånger om.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Letar efter en till match före EM

Matchen mot Georgien var Finlands sista innan EM-uppladdningen startar i juni. Landslaget ska samlas den 20 juni och spelar en match mot Japan en vecka senare.

Efter det är planen att slipa slutspelsformen utomlands före avfärden till England.

– Vi vill komma lite närmare England. Vi försöker hitta en match till för det lägret, säger Signeul.

Finlands fotbolls-EM startar mot Spanien i Milton Keynes den 8 juli. De två övriga motståndarna i gruppspelet är Danmark och Tyskland.

Diskussion om artikeln