Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Kompisgäng löser mysterium i nytt spännande audioäventyr: "Har man roligt hörs det också på band"

Fyra ungdomar står i en studio och skådespelar i ett audiodrama. De ser mot regissören som står bakom kameran.
Bildtext Fyra av tio skådespelare i Höboda Hill & Jakten på jättediamanten. Fr.v. Linus Granfors, Lydia Backman, Kasper Kammonen och Isabel Rautamo.
Bild: Jyrki Karjalainen / Yle

Kikare, kexpaket, ryggsäckar och cykelstyren – med dem i händerna skapar fyra ungdomar rätt känsla när de skådespelar i en studio i Vasa. Höboda Hill och jakten på jättediamanten är spännande för hela familjen. Med riktiga skurkar, men inte för farliga.

När de fyra vännerna Edith, Cleo, Vide och Aiden får höra att deras hem ska rivas rasar deras värld samman. Ett energibolag som ägs av den skumme Karl Magnat ska bygga en vindkraftspark på Höboda Hill. Samtidigt hittar gänget ett gammalt brev som beskriver en gömd jättediamant, kanske den kan rädda deras hem från att rivas? Men vännerna är inte ensamma om att leta efter skatten.

Det är handlingen i det nya audiodramat Höboda Hill och jakten på jättediamanten som släpps på Arenan den 14 april.

– Det har varit jättelärorikt för man har lärt sig hela processen att röstskådespela men också att skådespela överlag. Och just att verkligen använda fantasin när man står i studion och ska sätta sig in i miljön och hur man ska prata; är jag andfådd, måste jag vara tyst, allt sånt där som man annars inte tänker på, säger 17-åriga Isabel Rautamo som spelar Edith, en i kompisgänget på Höboda Hill.

– Man har uppnått en ny nivå av skådespeleri och blivit bättre på att leva sig in i situationen. Man måste sätta mycket mera effekt i det, säger 16-åriga Linus Granfors som spelar Aiden.

En kvinna och två barn går igenom repliker i en studio.
Bildtext Malin Olkkola regisserar Lydia Backman och Kasper Kammonen i studion.
Bild: Jyrki Karjalainen / Yle

Ny regiutmaning

Audiodramat Höboda Hill & Jakten på jättediamanten är skrivet och regisserat av Malin Olkkola, kanske mest känd som programledare och redaktör på BUU-klubben.

Olkkola har regisserat på scen tidigare, men det här är första gången hon regisserar ett audiodrama.

– Det är en ny upplevelse. Och det är ganska bra att man ibland bara kastar sig in i någonting och inte tänker för mycket på förhand. För skulle jag gjort det skulle jag vara helt nervös inför allting. Men jag går ganska starkt på magkänsla och om jag har en stark vision litar jag mycket på den, säger Olkkola.

Karaktären Edith som spelas av Isabel Rautamo är berättaren i historien.

– Jag skulle beskriva Edith som gruppens boss. Hon är den som styr upp en del och bestämmer. Hon är ganska olik mig som person men det vi har lika är att hon älskar att läsa och gillar att göra vardagliga saker som ett äventyr och är fantasifull, säger Isabel Rautamo.

– Edith som berättare var naturlig i handlingen eftersom brevet hittas i hennes hus. Ifall det blir flera mysterier med gänget på Höboda Hill så lyfts det upp en olik karaktär som berättare, inflikar Olkkola.

Fyra ungdomar står i en studio och spelar in repliker till ett audiodrama.
Bildtext Med ryggsäckarna på i studion kommer skådespelarna i stämning.
Bild: Jyrki Karjalainen / Yle

Alla barnen har sina egna styrkor som kommer fram i olika skeden i avsnitten.

– Aiden är den sportiga killen i gänget. Jag skulle säga att han är snäll och bryr sig om andra. Han bryr sig mycket om laganda och att man hänger ihop. Jag skulle säga att jag känner igen mig i honom. Jag är också sportig. Det har varit roligt att gå in i Aidens liv om man säger så.

Hoppfull inför nya mysterier

Idén med barn som råkar ut för olika mysterier har hängt med flera år.

– Länge kallade jag det för busbolaget för jag hörde fel en gång för länge sedan då min kompis sade att hon varit på husbolagets möte så hörde jag busbolagets möte. Och så skrev jag ner busbolaget och tänkte att det skulle vara kul med något med barn, en detektivbyrå till exempel, säger Olkkola.

Olkkola skulle gärna se att Höboda Hill blir en följetong och att gänget får uppleva fler mysterier, ungefär som Vi fem, Mästerdetektiven Kalle Blomkvist och Lasse-Majas detektivbyrå.

Skapa bilder enbart med ljud

En sak som varit viktig i castingprocessen är att skådespelarna ska låta så olika som möjligt så man inte blandar ihop rösterna om det till exempel är många barn i samma scen. Under själva inspelningen har Olkkola betonat att fast man inte ser vad skådespelarna gör ska det höras på rösten.

– Det är mycket action, speciellt mot slutet. Det är mycket spring och allt möjligt. Vi har sprungit på plats och låtsats falla och hållit på och haft audioaction för att det hörs i lurarna om hela kroppen är med eller om man bara står och säger det.

Skådespelarna har fått använda sig av rekvisita för att riktigt kunna leva sig in i scenerna.

– Det var någon scen där vi äter kex. Brev och väskor har vi också använt. Det har hjälpt men då har det också varit så där att "vart ska brevet nu?". Man ska veta nästa steg och hålla koll, säger 13-åriga Kasper Kammonen som spelar Vide.

– Då man använt cykelstyret får man rätt andning och röst så att det låter som att man cyklar, säger 11-åriga Lydia Backman som spelar Cleo.

En kvinna och man står i en studio och skådespelar. Mannen ser på manuset och kvinnan viftar på händerna.
Bildtext Skurkarna René och Alba spelas av Axel Hanses och Jahorina Kolppanen.
Bild: Jyrki Karjalainen / Yle

Höboda Hill och jakten på jättediamanten

  • Ett audiodrama i sex avsnitt.

  • Riktar sig till 10–12 åriga barn men passar hela familjen.

  • Tillgängligt på Yle Arenan fr.o.m. den 14 april.

  • Skådespelare: Isabel Rautamo, Linus Granfors, Lydia Backman, Kasper Kammonen, Kalle Halmén, Jahorina Kolppanen, Axel Hanses, Joakim Lax, Anki Virkama och Jonathan Granbacka

  • Statister: Ted Forsström, Kaj Korkea-Aho, Malin Olkkola, Anki Virkama, Peter Österman, Maria Helsing och Mikaela Forsman-Sten

  • Text & regi: Malin Olkkola

  • Ljuddesign & ljudbearbetning: Peter Salonen

  • Musik: Rami Bakieh

  • Illustrationer: Fanny Penttinen

  • Foto: Jyrki Karjalainen

Fokus har legat på att ha roligt hela tiden för då hörs det också på band, säger Olkkola.

– Det var en balans att hålla fokus men ändå ha avslappnad stämning. Och vi har nog skrattat jättemycket både med barnen och med skurkarna.

Målgruppen för audiodramat är 10–12-åringar men det passar för hela familjen att lyssna tillsammans i till exempel bilen, säger Olkkola.

– Det är roligt för det finns saker som är roliga för barnen och så finns det lite vuxenhumor speciellt med skurkarna som kanske inte alla barn förstår men som vuxna förstår.

Men det blir inte för spännande för minstingarna?

– Nej, det är spännande men inte skrämmande.

Jättekatastrofen slår till

20:58