Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Finlandssvenskar tvekar mer inför Nato än övriga finländare – och andra nyheter att ha koll på i dag

Uppdaterad 13.04.2022 07:23.
Gula gummiankor guppar i simbassäng
Bildtext Bland finlandssvenskar är det betydligt vanligare med osäkerhet kring Natoåsikten än bland landets hela befolkning, visar Svenska Yles enkät i Svenskfinland.
Bild: Mostphotos

God morgon! Här listar vi några nyheter att ha koll på den här morgonen.

Strax över hälften i Svenskfinland är för Natomedlemskap

Bland finlandssvenskarna är stödet för Natomedlemskap mindre än hos Finlands befolkning överlag, visar en enkät som Svenska Yle har låtit göra i samarbete med tankesmedjan Magma.

I enkäten säger 52 procent av finlandssvenskarna ja till Natomedlemskap. I de senaste nationella mätningarna har andelen som säger ja legat över 60 procent.

Av finlandssvenskarna säger 13 procent klart nej till Nato.

Andelen som är osäkra på sin ståndpunkt är betydligt större, 35 procent, bland finlandssvenskarna, jämfört med hela befolkningen, där omkring 20 procent är osäkra.

USA:s president talar om "folkmord" i Ukraina

USA:s president Joe Biden har ytterligare skärpt sin kritik mot Rysslands krig i Ukraina. Biden har nämligen för första gången anklagat Ryssland för folkmord.

– Det har blivit allt mer klart att Putin försöker svepa bort idén om möjligheten att vara ukrainare, sa Biden.

Det finns strikta juridiska kriterier för vad som kan kallas folkmord och president Biden säger att jurister får bedöma om Rysslands agerande i Ukraina kvalificerar eller inte.

– Men så verkar det för mig, säger Biden.

Porträtt på en bister Joe Biden.
Bildtext USA:s president Joe Biden talade om "folkmord" i Ukraina under ett besök i delstaten Iowa natten till onsdag, finsk tid.
Bild: Lehtikuva

Joe Biden har tidigare anklagat Rysslands president Vladimir Putin för krigsförbrytelser, men han har hittills undvikit att använda ordet folkmord.

Här finns vår rapportering i anslutning till Ukrainakriget.

Experter i USA: Nu är rätt tid att föra Finland in i Nato

Amerikanska experter anser att tidpunkten just nu är rätt för Finland att ansöka om Natomedlemskap, ifall landet så önskar.

Svenska Yles USA-korrespondent har ställt experterna fem frågor om hur USA ser på en eventuell natoansökan från Finland.

Svaren hittar du här.

– Det är knappast sista chansen, men definitivt ett bra ögonblick. De ryska trupperna har problem i Ukraina och har USA en Natovänlig president, lyder en bedömning om finländsk Natoansökan.

Blir det bojkott av pasha i påsk?

Pasha på ett fat.
Bildtext Pasha förknippas vanligtvis med Ryssland.
Bild: Yle / Kati Ronkainen

Ukrainakriget kan påverka våra konsumtionsvanor inför påsk, bedömer en rad experter.

Exempelvis kan de stigande matpriserna leda till att vi väljer annan påskmat än vanligt. Då lamm och lax blivit dyrare, så kommer många troligen att i stället köpa exempelvis broiler och gris, säger man inom handeln.

Och kriget i Ukraina kan leda till att en del av oss gör revolt genom att bojkotta den ryska pashan.

– Då man inte kan bojkotta den här hemska världen på annat sätt så kommer en del att bojkotta pashan. Det kommer bli ett politiskt ställningstagande, heter det.

Väder

Först klart till halvklart och uppehåll, men under dagens lopp ökar molnigheten. Dagens högsta temperatur är 5–10 grader.

I norra Finland är det -1 till +6 grader.