Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hälsomyndigheten THL: Sexuella trakasserier blev vanligare under coronaepidemin – hälften av tonårsflickorna är drabbade

Nainen selaa puhelintaan.
Bildtext Tonårsflickor möter allt mer sexuella trakasserier bland annat via sociala medier, enligt Institutet för hälsa och välfärd.
Bild: Antti Eintola / Yle

Det har blivit vanligare att barn och unga upplever både våld i nära relationer och sexuella trakasserier. Förändringen har skett under den utdragna coronaepidemin, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd.

Siffrorna från Institutet för hälsa och välfärd vittnar om en märkbar förändring från tiden före coronan till i dag. Det gäller bland annat mängden tonårsflickor som upplever sexuella trakasserier. Andelen har ökat från 30 procent år 2019 till 50 procent i dag.

Uppgiften gäller elever i årskurserna 8 och 9 samt i andra stadiets första och andra klass.

Allra vanligast med sexuella trakasserier mot tonårsflickor är det i de större städerna.

En orsak till att fler tonårsflickor har mött trakasserier under coronatiden är enligt Institutet för hälsa och välfärd att de har tillbringat mer tid på nätet.

Vanligare med våld i hemmen

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dessutom om en dyster utveckling i hemmen under coronan. Det har blivit vanligare att barn och unga möter våld i sina nära relationer.

Också här är det särskilt flickor i årskurserna 8–9 som har upplevt fysiskt och psykiskt våld från föräldrar eller andra vårdnadshavare.

Våldsproblematiken är störst bland flickor i Österbotten, Östnyland och Helsingfors.

– Det är viktigt att man frågar barn och unga om våld i deras nära relationer och att man informerar om möjligheterna att få hjälp. Det måste man göra på bred front och med mångkulturell inriktning, säger forskaren Johanna Hietamäki på Institutet för hälsa och välfärd.

Studerande i alla åldrar är mer utmattade

Till råga på allt har det blivit vanligare med utmattning bland skolelever under coronatiden, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd. Bristen på sociala kontakter har bidragit till mer inlärningssvårigheter, ångest och ätstörningar. Det gäller såväl i grundskolor och andra stadiets skolor som vid högskolorna.

Den negativa utvecklingen har börjat redan för cirka 15 år sedan, men har tilltagit under coronaepidemin, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

Hälsomyndigheten betonar att utmattningen bland skolelever och studerande måste tas på allvar.