Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Då diplomaten Petra Theman bodde i Peking kändes Ryssland väldigt litet: "Det är hälsosamt att sätta dagens Ryssland i perspektiv"

Raseborgs blivande stadsdirektör Petra Theman är Daniel Olins sista gäst. I avsnittet diskuteras Raseborg, Finlandsbilden och Kina. - Spela upp på Arenan

Kina är förvånansvärt mån om vad omvärlden tänker om dem, säger Petra Theman. Därför tror hon att det finns en gräns för hur mycket den ekonomiska stormakten kan stödja Ryssland efter anfallskriget i Ukraina.

Från Buenos Aires till Stockholm, från Helsingfors till Peking. Med världen som arbetsfält är diplomaten Petra Theman van att flytta från den ena huvudstaden till den andra.

Men nästa station blir ingen världsstad med glastäckta skyskrapor och blinkande neonljus. Istället blir det skärgård och småstadsliv i Raseborg.

Det var nämligen i mars som Theman valdes till Raseborgs nya stadsdirektör. Otippat, tyckte många. Men för Theman – som är dotter till en mamma från Bromarv – kändes det helt rimligt.

– Många tycker att det är konstigare än vad jag tycker. Men det är många frågor som ska lösas i världen och jag vill jobba med samma frågor lokalt. Till exempel hållbar utveckling, bildning och livskraft. För mig är det logiskt att gå från statlig och internationell nivå till Raseborgs nivå.

Kinas lilla granne Ryssland

Men än så länge är Petra Theman kvar hos sin långvariga arbetsgivare, Utrikesministeriet. Stämningen på arbetsplatsen präglas i allra högsta grad av det förändrade säkerhetsläget i Europa.

Nu är kriget i Ukraina prioritet nummer ett.

– Men även om vi har en fruktansvärd katastrof i Europa, så existerar det fruktansvärda kriser och katastrofer runtom i världen. Vi får inte glömma bort dem. För då är vi inte längre trovärdiga i FN, påpekar Theman.

Men hur trovärdigt är FN? Genom att invadera Ukraina bröt Ryssland mot den internationella folkrätten, men som permanent medlem i FN:s säkerhetsråd har Ryssland vetorätt i alla beslut som rådet fattar. Med den vetorätten har Ryssland förhindrat säkerhetsrådet från att fördöma invasionen av Ukraina.

En mörkhårig kvinna tittar in i kameran och ler stort. I bakgrunden syns en svartvit bild på ett hus.
Bildtext För tillfället jobbar Theman med jämställdhetsfrågor och UN Women vid Utrikesministeriet. Senast i höst tillträder hon tjänsten som Raseborgs stadsdirektör.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Vetorätten innebär också att det i praktiken är omöjligt att utesluta Ryssland ur säkerhetsrådet. Situationen kan kallas en kris inom FN, säger Theman.

– Men man får inte glömma att det finns mycket som ska lösas efter att krisen förhoppningsvis är över. Frågor som ska lösas tillsammans med Ryssland och Kina. På Utrikesministeriet är det svårt att glömma diplomatin och stänga alla portar. Grundtanken är att även om vi tänker olika, så måste vissa saker lösas tillsammans.

Nu uppskattar jag otroligt mycket att människor har olika åsikter och får säga det högt

― Petra Theman

Från Finland sett kan Ryssland se ut som en gigant – åtminstone rent geografiskt. Men då Petra Theman flyttade till Peking för att jobba vid ambassaden där såg Ryssland plötsligt annorlunda ut.

– För det första kändes Ryssland väldigt litet. För en finsk diplomat är det hälsosamt att sätta dagens Ryssland i perspektiv. För det andra uppskattar jag nu otroligt mycket att människor har olika åsikter och får säga det högt. Det är fantastiskt att vi bor i ett land där man kan göra det.

"Kina är beroende av USA"

Kina agerar alltid utifrån sina egna intressen, konstaterar Theman. Samtidigt är Kina och kineserna förvånansvärt intresserade av vad omvärlden tycker och tänker om dem.

– Just på grund av det tror jag att det finns en gräns för hur mycket Kina kan stödja Ryssland i den här situationen, säger Theman.

Trots sin status som ekonomisk stormakt är Kina beroende av sin omvärld. Dels behöver de andra länders stöd i FN, dels behöver de USA – trots spänningarna länderna emellan.

– Kina är mycket mer beroende av USA än vad man ofta tänker. Därför tror jag inte att Kina är redo att klippa alla band. Men jag är orolig för vart Kina är på väg.

Redan i början separerade man små barn från sina föräldrar om en av dem var smittad

― Petra Theman

Under sin tid i Peking fick Theman själv uppleva den hårda coronapolitiken i landet. Enorma storstäder stängdes helt med syfte att hålla antalet smittor vid noll.

Det kändes helt knäppt, säger hon. Men det kinesiska folket har i det stora hela understött de hårda åtgärderna.

– Redan i början separerade man väldigt små barn från sina föräldrar om en av dem var smittad. Jag frågade en kinesisk medarbetare om de inte är förskräckta, känns det inte hemskt. Och då svarade hon att kineserna tänker “ja, men det här berör ju inte mig”.

Det har fått Theman att fundera mycket på empati – är det en bristvara i kommunistiska och ex-kommunistiska länder?

– För mig själv är det svårt att greppa tag om ett tankesätt där man godkänner inhumana åtgärder så länge det inte berör en själv eller ens närmiljö.

Petra Theman

Petra Theman gästar Daniel Olin i kväll klockan 19.00 på Yle Fem och på måndag 18.4 kan en längre version av intervjun höras i Yle Vega klockan 19.22. Hela intervjun som bandades 12.4.22 finns också på Yle Arenan.

Det här är programmets sista avsnitt. Från och med i höst kommer Daniel Olin att jobba som Svenska Yles korrespondent i USA.

Hör Petra Theman berätta hur Finlandsbilden förändrats efter Putins krig i Ukraina:

Diplomaten Petra Theman: Vinterkriget definierar Finland i världen - Spela upp på Arenan