Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Vi bör hålla fast vid Alkos monopol", säger hälsomyndigheten THL – allt fler finländare vill kunna köpa vin i matbutiken

Från 2022
Uppdaterad 13.04.2022 13:01.
Människor går inne i en Alkoaffär.
Bildtext THL: Vinet ska hållas i Alko.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Institutet för hälsa och välfärd THL anser att Finland bör hålla fast vid Alkos monopolsystem eftersom det minskar på alkoholskador och är därmed bra för folkhälsan. THL:s enkät visar att hälften av finländarna önskar vin till matbutikerna.

Högsta folkhälsomyndigheten THL motsätter sig försäljning av viner i livsmedelsaffärer.

Monopolsystemet inom detaljhandeln begränsar effektivt tillgången till alkoholhaltiga drycker, det minskar med andra ord på antalet ställen där alkohol säljs. Systemet dämpar också priskonkurrensen, marknadsföringen och bromsar upp andra sätt att befrämja försäljningen, visar ny forskning vid THL (på finska).

”Det nuvarande monopolsystem är det mest ansvarsfulla sättet att sälja alkohol med tanke på befolkningens välbefinnande, hälsa och säkerhet", uppger THL:s generaldirektör Markku Tervahauta i ett pressmeddelande.

Skadorna ökar i takt med att köpandet blir lättare

När tillgången till alkohol ökar och helhetskonsumtionen växer blir andelen problemanvändare större och de alkoholrelaterade skadorna ökar tvärs igenom hela befolkningen, slår THL fast utgående från sin nya forskning.

Forskargruppen räknade ut att alkoholkonsumtionen skulle öka med nio procent och den alkoholrelaterade dödligheten med 14 procent i Finland om monopolet skulle slopas.

Enligt THL är alkohol inte en konsumtionsvara bland andra och Alko är inte en butikskedja som vilken som helst, utan ett effektivt arbetsredskap i förebyggandet av alkoholskador.

Alkoholipitoisia juomasekoituksia kaupan kylmäkaapissa.
Bildtext Alkoholförsäljningen beräknas ha ökat med cirka tre procent när starkare öl och cider kom till livsmedelsbutiker.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

THL beräknar att alkohollagen 2018 ökade på konsumtionen

Alkohollagen som trädde i kraft 2018 möjliggjorde försäljningen av fler milda alkoholhaltiga drycker (högst 5,5-procentiga alkoholdrycker) även i matbutiker.

Enligt THL:s beräkningar ökade den friare tillgången till bland annat starköl och cider på totalförsäljningen med cirka tre procent från vad försäljningen hade varit utan reformen.

I sina beräkningar hade forskarna tagit flera relevanta faktorer i betraktande, såsom ändringarna i alkoholbeskattningen, reseinförseln av alkohol, det ekonomiska läget i Finland och det varma sommarvädret.

Som helhet betraktat minskade ändå helhetskonsumtionen i Finland med flera procentenheter mellan åren 2018-2020, visar siffror från bland annat THL.

THL: Om vin får säljas i matbutiken så varför inte starkdrycker

Hälsomyndigheten anser vidare att det blir problematiskt att motivera fortsatt monopolförsäljning av starka alkoholdrycker om viner får börja säljas fritt.

Om drycker med mindre än 15 procent alkohol säljs i livsmedelsaffärer skulle det börja ställas allt mer krav på att monopolsystemet slopas även för starka drycker.

Om drycker svagare än 15 procent fick säljas i matbutiker skulle upp till 75 procent av Alkos försäljning öppnas för konkurrens.

Rent ekonomiskt skulle försäljningen av viner och vinblandningar ta bort en betydande del av Alkos försäljning. Resultatet skulle bli att Alko inte längre kunde upprätthålla ett geografiskt heltäckande nät av specialaffärer för de starkare dryckernas del.

Hälften av folket vill ha vin i matbutiken, klart färre vill ha starka drycker

Enligt en opinionsundersökning av THL vill 54 procent av dem som svarade att det borde gå att köpa vin i matbutikerna.

Av dem som svarade vill 14 procent att det ska finnas även starka alkoholdrycker i matbutikerna.

"Befolkningens åsikter är dock inte så entydiga. Om man utöver vin skulle sälja starka alkoholdrycker i matbutikerna skulle endast 29 procent vilja ha vin i dagligvarubutikerna", säger Thomas Karlsson, ledande sakkunnig vid THL.

Tillägg/rättelse gällande den senaste alkoholreformens inverkan på alkoholkonsumtionen som kom fram i en mellanrubrik: Som helhet hade finländarnas alkoholkonsumtion minskat på årsnivå när starkölen kom till matbutiken. THL räknar med att reformen 2018 sedan igen ökade på konsumtionen, åtminstone från vad läget annars hade varit. Vi ber om ursäkt för att det blev otydligt i första versionen.