Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Dödar urskillningslöst alla som kommer i kontakt med substanserna" – finskt labb kan analysera eventuella kemvapenprover från Ukraina

Farliga substanser i provrör på Verifins forskningslaboratorium.
Bild: All Over Press

Ända sedan Ryssland angrep Ukraina har risken för att Ryssland tar till förbjudna kemiska vapen diskuteras. Om kemvapeninspektörer en dag skickas till krigsområdet kan ett finskt laboratorium få uppdraget att analysera proverna.

Har Ryssland gått över ännu en gräns och använt förbjudna kemiska vapen i Ukraina?
Den frågan har ställts särskilt i samband med de hårda striderna i den belägrade staden Mariupol i sydöstra Ukraina.

Sodankäynnin tuhoja Mariupolin kaduilla, roskia ja kaatuneita puita tiellä, lohikäärmepatsas on yhä pystyssä.
Bildtext Förstörelsen i den strategiskt belägna hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina är massiv. Ryssland har belägrat staden i flera veckor.
Bild: Leon Klein / AOP


Att Ukraina uppbackade av Storbritannien och USA uppger att de misstänker att kemiska vapen använts av Ryssland i angreppet mot Mariupol är uppseendeväckande.
Men utan prover tagna på plats går saken inte att bevisa. Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, som övervakar att förbjudna kemiska vapen inte används, är mycket oroade.
– Ända sedan konflikten började har vårt tekniska sekretariat följt med situationen. Vi är oroade över de obekräftade uppgifterna om att kemiska vapen skulle ha använts i Mariupol, säger OPCW i ett uttalande.
Ukraina och Ryssland hör till de 193 stater som undertecknat avtalet som förbjuder användningen av en rad kemiska vapen. OPCW säger i sitt uttalande på tisdag att de står redo att bistå om ett undertecknarland ber om hjälp.

– Eftersom Ukraina skrivit under kemvapenkonventionen så har ju de en möjlighet att bjuda in och begära att OPCW kommer dit och hjälper till med analyser för att klargöra vad som har hänt, säger forskaren Rikard Norlin i en intervju för Svenska Yle.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen har sitt huvudkontor i Haag i Nederländerna.
Bildtext OPCW övervakar att de 193 undertecknarstaterna följer avtalet som förbjuder användningen av en rad kemiska vapen. OPCW:s huvudkontor finns i Haag i Nederländerna.
Bild: Robin Utrecht/Shutterstock/All Over Press


Rikard Norlin är expert på kemiska vapen på Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sagt att det i nuläget inte är möjligt att undersöka Mariupol eftersom staden är belägrad av ryska styrkor.

Kemvapenprover kan analyseras i finskt labb

Om OPCW:s inspektörer en dag får en inbjudan och får möjlighet att ta prover på krigsskådeplatserna så kan de noggrant förseglade proverna skickas till ett laboratorium i Finland.

– OPCW:s generaldirektör fattar beslut om vilka två laboratorier som får uppdraget att analysera prover. Laboratorierna får inte finnas i ett land som på något vis kan vara en part i den konflikt proverna är kopplade till, säger Paula Vanninen som är chef för Verifin, verifikationsinstitutet för konventionen mot kemiska vapen i Finland.

I intervjun med Svenska Yle talar hon om kemvapenundersökningar i allmänhet.

En gråhårig kvinna i grön- och blåblommig klänning står och ler. Kvinnan är Paula Vanninen.
Bildtext Paula Vanninen är chef för Verifin, verifikationsinstitutet för konventionen mot kemiska vapen.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Paula Vanninen säger att prover kan tas först i ett lugnare skede av en konflikt.

– För att proverna ska kunna tas måste eldupphör råda eller så måste inspektörernas säkerhet kunna tryggas på annat sätt, säger Vanninen.

Verifin, som Paula Vanninen basar för, har ett särskilt viktigt uppdrag kopplat till den internationella Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

När kemvapenprover skickas till ett av laboratorierna så är de försedda bara med en kod, på labbet vet man inte från vilken geografisk plats proven är tagna

― Paula Vanninen, chef, Verifin

På Verifin finns ett av de drygt 20 utsedda laboratorier runtom i världen som kan analysera prover med misstänkt förbjudna kemiska substanser.

Verifins forskningslaboratorium kan alltså få i uppdrag att undersöka prover från kriget i Ukraina.

– När kemvapenprover skickas till ett av laboratorierna så är de försedda bara med en kod, på labbet vet man inte från vilken geografisk plats proven är tagna, säger Paula Vanninen.

Av säkerhetsskäl måste alla de av OPCW utsedda laboratorierna hålla all information som handlar om analysuppdrag på högsta sekretessnivå.

Två separata labb analyserar självständigt proverna och skickar sedan svaren till OPCW:s huvudkontor i Haag.

För att OPCW ska kunna vara alldeles säker på om ett prov innehåller förbjudna kemiska substanser eller inte så måste två laboratorier komma till samma resultat i sin analys.

– Om två laboratorier kommer till olika resultat så skickas proverna till ett tredje, säger Paula Vanninen på Verifin.

Om kemvapen är förbjudna – varför används de?

Eftersom avtalet som förbjuder användningen av kemiska vapen undertecknats av nästa alla länder (193 stater har undertecknat OPCW-avtalet*) inställer sig frågan: varför använder en del länder ändå kemiska vapen?
– Det där är egentligen en rätt så filosofisk fråga. Vi kan jämföra med att visst finns det brottslingar trots att vi har lagar, säger Paula Vanninen chef för Verifin, verifikationsinstitutet för konventionen mot kemiska vapen.
Både Ukraina och Ryssland har undertecknat OPCW-avtalet.

Kemiska vapen är klassade som massförstörelsevapen och de kan få förödande effekter om de används


Rikard Norlin, expert på kemiska vapen på Totalförsvarets forskningsinstitut påminner om att det är rätt så ovanligt att kemiska vapen används.
Då de används är syftet ofta att skapa massiv oro.
– Genom att använda kemiska vapen tänker man att man försöker förminska civilbefolkningens motståndskraft. Kemiska vapen kan också användas för att nå ett militärt mål, om man vill kontaminera ett område där det ska bli svårt för motståndaren att röra sig, säger Norlin.
Kemiska vapen är klassade som massförstörelsevapen och de kan få förödande effekter om de används.
– De dödar urskillningslöst alla de människor som kommer i kontakt med substanserna. Vilken militär nytta man kan få av något sådant är väldigt svårt att sia i, säger Rikard Norlin.

* Egypten, Nordkorea och Sydsudan har varken undertecknat eller ratificerat kemvapenavtalet.
Syrien har gått med i avtalet men OPCW beslöt i april 2021 att frånta Syrien flera medlemsrättigheter eftersom landet gjort sig skyldig till grova brott mot kemvapenförbudet.
Israel har undertecknat avtalet men inte ratificerat det.