Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tidningskällor: Sveriges statsminister vill lämna in Natoansökan i juni – Sanna Marin träffade henne i Stockholm och kommenterade den säkerhetspolitiska redogörelsen

Från 2022
Uppdaterad 13.04.2022 16:54.
Statsminister Sanna Marin kommenterade den färska säkerhetspolitiska redogörelsen - Spela upp på Arenan

Natodiskussionen går på högvarv i dag. Finlands och Sveriges statsministrar träffades i Stockholm och under eftermiddagen kommenterar Marin den säkerhetspolitiska redogörelsen.

  • Sanna Marin träffade Magdalena Andersson i Stockholm.

  • Magdalena Andersson vill skicka in en Natoansökan enligt tidningskällor.

  • Sanna Marin uttalade sig om den säkerhetspolitiska redogörelsen till finländska reportrar.

  • Sanna Marin säger att man i eventuella förhandlingar med Nato om medlemskap ska vara öppen för alla olika medlemsalternativ.

Med Djurgården som fond på Villa Bonniers gård i Diplomatstaden i Stockholm höll statsminister Sanna Marin en presskonferens med Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Före presskonferensen gick de en kort promenad längs med vattnet då en motionär sprang förbi de båda statsministrarna och frågade:

– När får vi ett datum?

Sanna Marin och Magdalena Andersson går med Djurgården i bakgrunden.
Bildtext Magdalena Andersson och Sanna Marin tog en promenad före presskonferensen.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Mycket av den efterföljande presskonferensen handlade om den här frågan, alltså när en eventuell Natoansökan kan lämnas in.

– Jag ser ingen orsak att förlänga den här processen, vi har ett val på kommande och vi vill kunna fokusera på det, säger Magdalena Andersson om när ett svenskt beslut kan komma.

Sverige har riksdagsval i september.

Uppgifter: Andersson vill skicka in ansökan i juni

Precis före presskonferensen kunde Svenska Dagbladet berätta att statsminister Andersson vill lämna in en Natoansökan redan i juni, enligt tidningens källor. Socialdemokraterna som länge varit emot ett medlemskap har nu ändrat åsikt, enligt tidningen.

En ansökan är planerad att lämnas in på Natomötet i Madrid 29-30 juni, enligt Svenska Dagbladet.

– Vi måste ta den här seriösa situationen väldigt seriöst och diskutera. Vi måste se på vad alla beslut kan ha för följder, säger Andersson.

Som Svenska Yle tidigare rapporterat har Socialdemokraterna, som leder en enpartiregering i Sverige, inlett en “skyndsam” Natodebatt inom partiet. Sveriges riksdagspartier tar samtidigt fram en ny säkerhetspolitisk analys som ska vara klar senast i maj.

Sanna Marin och Magdalena Andersson går längs med en väg.
Bildtext Magdalena Andersson vill ha ett Natobeslut i god tid före valet.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Om Finland ansöker om ett medlemskap finns det i dag en majoritet för en Natoansökan i Sveriges riksdag.

Båda statsministrarna var noga med att påpeka att båda länderna tar självständiga beslut, men att dialog mellan länderna är viktigt.

– Båda våra länders beslut påverkar inte bara vårt land utan hela regionen. Vi måste ha en nära, tydlig och ärlig dialog, säger Sanna Marin.

Marin: Kärnvapenparaplyet ger säkerhet

Både för- och nackdelar med Nato diskuterades under presskonferensen med de båda statsministrarna. Sanna Marin var tydlig med att säga att Natos säkerhetsgarantier är en fördel.

– Skillnaden mellan att vara medlem och inte medlem är tydlig. Ingen ger säkerhetsgarantier till den grad som Nato gör det, säger hon.

I Sverige har motståndet mot Nato bland annat handlat om kärnvapen. Det finns ett starkt kärnvapenmotstånd i landet och Magdalena Andersson har lyft upp att “Nato är en allians med kärnvapen”. Sanna Marin lyfte upp Natos kärnvapen som en säkerhetsgaranti.

– Inom Nato finns ett kärnvapenparaply vilket ger den sortens säkerhet, säger Marin.

Sanna Marin säger också att Finlands process kommer att vara snabb och att nästa steg väntas tas inom några veckor. Hon säger också att hon önskar att Finland och Sverige gör samma val, men att det inte finns något krav på det.

– Jag skulle fördra om vi gjorde samma val i hela regionen men det är upp till Sverige att bestämma själv, säger Sanna Marin.

Finland utesluter inga alternativ i Natomedlemskap

Då Natodiskussionen förts i Finland har ett medlemskap som liknar Norges ofta lyfts upp. Kärnvapen får inte placeras på norskt territorium i fredstid, man tillåter inga Natobaser i Norge och utländska trupper får inte vara stationerade nära den ryska gränsen.

Då Sanna Marin träffade finländska journalister efter sitt samtal med Magdalena Andersson sade hon att Nato i medlemsförhandlingar inte kräver att Finland har kärnvapen eller Natobaser på sitt landområde.

– Min uppfattning är den att nationella frågor kan lösas senare. Nato kräver inte att vi har kärnvapen på vårt område eller har permanenta Natobaser i vårt land. Det här är nationella beslut och man förhandlar inte om dem med Nato. Nato kommer inte komma med några krav under de eventuella medlemsförhandlingarna, säger Marin på Finlands ambassads innergård.

Suomen pääministeri Sanna Marin.
Bildtext Statsminister Sanna Marin vill inte berätta om sin åsikt i Natofrågan.
Bild: Paul Wennerholm / AFP

Sanna Marin ville ännu inte meddela sin åsikt i Natofrågan. Hon fick en fråga med ett påstående om att man redan nu kanske kan läsa hennes åsikt mellan raderna.

– Alla kan säkert själva läsa mellan raderna, men jag kommer att meddela min ståndpunkt i frågan före SDP:s fullmäktigemöte, säger Marin och säger att det ännu inte är bestämt när det extrainsatta fullmäktigemötet ska hållas.

Svenska Yle frågade om Andersson och Marin diskuterat om länderna ska ge varandra säkerhetsgarantier under en eventuell ansökningsprocess. Marin svarade att man söker säkerhetsgarantier från större länder.

– När vi har ett intresse för säkerhetsgarantier under den gråa period som följer efter en inlämnad ansökan då alla Natoländer ska godkänna ansökan så söker vi dem från större länder så som USA, Storbritannien, Frankrike eller Tyskland. Vi har ett starkt, eget försvar men vi har ett intresse för att få tillräckligt breda säkerhetsgarantier under den här så kallade gråa perioden, säger Marin till Svenska Yle.