Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nytt skolhus ska stå färdigt i Isnäs om fyra år – utbildningschef: "Det här är ett glädjebesked för hela byn"

Från 2022
Utbildningschef Timo Tenhunen vid en skylt i Isnäs skola i Lovisa
Bildtext Lovisa stads utbildningschef Timo Tenhunen vid en skylt på ytterväggen till det skolhus som nu ska rivas.
Bild: Stefan Härus / Yle

Strax efter påsk är Isnäs skola ett minne blott - det vill säga skolhuset. I höst flyttar eleverna in i en skolmodul. Senast om fyra år ska hela den nya helheten vara färdig.

Numera är det snarare så att byskolorna dör ut än att de växer och expanderar, men det är precis vad som är fallet i Isnäs i Lovisa.

Där finns både ett finsk- och ett svenskspråkigt lågstadium samt ett dagis på en och samma plats.

Dock kommer det efter påsk att börja hända saker som snarare skulle tyda på det motsatta. Den byggnad där de svenskspråkiga Isnäsbarnen går i skola ska nämligen rivas.

Det är trots allt bara skolhuset som går sitt öde till mötes – inte verksamheten.

– Först ska skolhuset ersättas med en skolmodul som Lovisa stad äger. Tanken är att den ska vara färdigt monterad och installerad i augusti, så dagarna för den gamla skolbyggnaden är räknade, säger Lovisa stads utbildningschef, Timo Tenhunen.

Isnäs skola som började rivas den 19:e april 2022
Bildtext Isnäs skola är byggd på 1970-talet men i sämre skick än det gamla skolhuset som ska bevaras.
Bild: Stefan Härus / Yle

Rivningen kör igång den 19 april

Inom några år ska det också byggas ett nytt, riktigt skolhus på området.

Det huset ska sen kopplas ihop med den modul som ska byggas på skolgården under våren och sommaren.

Rivningen av Isnäs skola inleds strax efter påsk.

Det här innebär att de finsk- och svenskspråkiga eleverna redan nu samsas om klassrummen i den finska Isnäsin koulu, det vill säga det äldre huset på området.

– Det är faktiskt så att det äldre skolhuset från 1900-talets början mår bra medan det 70 år nyare skolhuset har kommit till vägs ände. Kanske 1970-talets byggsätt inte var det bästa, funderar Tenhunen.

Isnäsin koulu i Lovisa med skolbaracker
Bildtext Daghemmet är inhyst i barackerna till vänster, men när det nya skolhuset står klart senast 2026, ska dagiset flytta in huset till höger som Isnäsin koulu ensamt förfogar över.
Bild: Stefan Härus / Yle

Dagiset flyttar till det gamla huset

Som bäst töms huset på innehåll. Skräp slängs i en stor blå container på gården, medan rariteter som gamla skolplanscher ska säljas och auktioneras.

Men varför moduler och nytt skolhus, eftersom båda skolorna tycks få plats i ett och samma skolhus?

– Projektet gäller ju inte bara skolan. Här finns ju ett daghem som redan nu är inhyst i tillfälliga baracker. Tanken är att dagiset ska flytta in i det äldre huset, den finska skolan, sen när det nya huset står färdigt 2026, säger Tenhunen.

Det här innebär att Isnäsin koulu och Isnäs skola kommer att samsas om det nya skolhuset med modul när projektet är över.

Isnäsin koulu i Isnäs i Lovisa
Bildtext Huset där Isnäsin koulu verkar är byggt i början av 1900-talet och i gott skick.
Bild: Stefan Härus / Yle

Nöjda Isnäsbor

Att Lovisa stad nu valt att jobba med ett mångårigt projekt och en stor helhet av det här slaget i en liten by på landsorten, torde tyda på en viss optimism och en beräknad befolkningstillväxt.

– Åtminstone kan man inte tala om stagnation i Isnäs. Vi hoppas också att det här projektet ska skapa ännu mera tillväxt. Att det finns skola och daghem i en värdefull del av Lovisa lockar folk. Att Lovisa stad har valt att satsa på det här är ett glädjebesked för hela byn, säger utbildningschef Timo Tenhunen.

Vilka har reaktionerna från byn varit?

– Jag tror att om det inte hörs någonting, så då är folk nöjda, säger Tenhunen.

Kaos i både skolhus och själ

Tove Heinonen är klasslärare i Isnäs skola sedan många år och har de senaste dagarna upplevt ett stort kaos - både med tanke på arbetet med att flytta och de känslor som projektet medför.

– Jag känner nog ett vemod, för det här huset har funnits här så länge.

Heinonen har också själv gått i skola i Isnäs, men då fanns inte det nyare skolhus som nu ska rivas, så Heinonen gick i skola i det hus där Isnäsbarnen nu samsas om klassrummen och där hon nu är lärare.

– Mina elever tycker att det är jättespännande att vara i samma skolhus som de finskspråkiga kamraterna, men visst väntar vi på att få flytta in i den nya modulen redan i höst.

Utbildningschef Timo Tenhunen och klasslärare Tove Heinonen med en gammal skolplansch
Bildtext För 20 euro byter de gamla skolplanscherna ägare. Utbildningschef Timo Tenhunen och klasslärare Tove Heinonen visar upp en bisonoxe.
Bild: Stefan Härus / Yle

Loppiskväll med värdefulla skolplanscher

Vid sidan om jobbet som lärare gäller det också att in i det sista packa, sortera och fundera på vad som är lönt att spara och vad som kan säljas eller slängas bort.

Några av de rariteter som Heinonen visar upp, är skolplanscher av gammalt slag med bilder av djur och växter.

Det handlar om sådana planscher som blivit populära inredningsartiklar. De ska nu säljas för 20 euro styck.

– De är jättefina. Den 25 maj ska vi ha en loppiskväll som är offentlig och där kan man köpa dem. De allra värdefullaste ska auktioneras, säger Heinonen.

I Isnäs skola finns det för närvarande 18 elever inskrivna. Finska Isnäsin koulu har 32 inskrivna elever.

Diskussion om artikeln