Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gör din egen konst att pryda hem och trädgård med – här hittar du inspiration och somriga tips

Från 2022
Collage.
Bild: Collage: Susanna Ström-Wilkinson / Yle

Det kan finnas dagar då vi inte är helt upptagna av livets nödtorft och plikter. En sådan dag, kanske en somrig och solig, kan vi höja blicken en aning, tänka bortom vardagen och ställa frågan: Vad har jag lust med idag?

Om svaret blir något i stil med "kanske måla något", "göra något med händerna kanske" eller "den där knuten ser lite tom och trist ut – det måste jag åtgärda", då skall du läsa vidare.

Här har vi nämligen samlat kreativa, konstiga och konstnärliga saker som Camilla Forsén-Ström gjort på Strömsö de senaste åren. Vissa grejer är mindre och passar fint att syssla med inomhus, andra är utrymmeskrävande och lite stökiga och passar bättre utomhus.

Vill du ha mer utförliga beskrivningar kan du klicka på de blå länkarna i texten. Då kommer du till artikeln med fler bilder, förklaringar och tips.

Börja med en skiss

Man måste ha en plan! Eller, måste och måste – det är bra att ha en plan! Om man skissar lite på ett papper först och försöker tänka efter, brukar det vara lättare att komma igång. Tanken blir klarare, man hittar formerna och de rätta proportionerna, vare sig man tänker måla, rita, dekorera, gjuta eller göra något annat tredimensionellt.

För varje enkel skiss du gör, desto mera övar du att handen och ögat hänger ihop som ett team

Camilla Forsén-Ström

Här hittar du några tips på vad man kan tänka på då man gör en skiss.

En bok med fjärilar.
Bildtext Camilla skissade några små fjärilar i sitt häfte innan hon tog itu med de större.
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Konst i trädgården

Det kan ta ett tag innan det på allvar börjar grönska och blomstra i trädgården, så varför inte måla några ljuvliga fjärilar i storformat? Det finns många fjärilar att välja mellan. Camilla valde tre av våra vanligaste fjärilar nämligen: påfågelöga, sorgmantel och nässelfjäril.

Tre fjärilar
Bildtext Nässelfjäril, påfågelöga och sorgmantel i storformat.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Man kan också göra trädgårdsskyltar för minnet, så man kommer ihåg vad man har i sina rabatter – minnet är kanske inte alltid så långt som man tror.

Tallriksskyltar i blomrabatt.
Bildtext Blomnamn gör sig fint i skrift och passar bra ihop med gamla udda porslinsassietter.
Bild: Yle/Strömsö

Att måla om gamla pinnstolar är en perfekt syssla en vacker sommardag. Den här stolen dekoreras på norskt vis, med "rosemaling".

Dekorerad stol.
Bildtext Ett udda arvegods eller pinnstolen från sommarens loppisrunda kan just vara det som ditt hem behöver.
Bild: Yle/Juha Leskelä

I naturen och i trädgården finns massor med inspiration till mindre och större konstprojekt. Att skära ut ett bi i linoleum och göra små konstverk eller att gjuta svamphattar i betong är ett fint sätt att föreviga sommaren.

Ett collage.
Bild: Strömsö / Yle

Teckna, måla och härma en konstnär du gillar

Ett utmärkt sätt att komma igång med att teckna är att göra en konstdagbok, alltså att teckna lite varje dag. Varför inte börja från början med ett a – på ena sidan en vacker bokstav och på andra sidan något som du kommer att tänka på.

Tecknade ansikten.
Bildtext Första bladet i Camillas konstdagbok.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Manga är en japansk seriestil som har ett speciellt sätt att teckna ansikten. Här får du knepen för hur du steg för steg kan skapa egna seriefigurer med inspiration från Japan.

Att sätta sig i trädgården och måla det man ser är heller ingen dum idé. Att måla blommor och landskap är en fin sommartradition, som konstnärer i all värld har ägnat sig åt. Behöver du lite hjälp med att komma igång med ett landskapsmåleri kan du följa Camillas sju steg och eventuellt överträffa dig själv.

En konstnär som hette Georgia O’Keeffe tittade på blommor på ett mycket närgånget sätt. Camilla inspirerades av henne och gjorde några transparenta akvareller.

Akvarellmålning
Bildtext Medan pappret ännu är vått kan du gå in med mörkare nyanser och skapa skuggningar.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Det är någonting speciellt med det tredimensionella

Att göra prydnadsföremål i papier-maché är både kladdigt och roligt. Klassikern med tidningspapper och tapetklister fungerar lika bra för vuxna som för barn.

Kvinnafigur gjord i papiermaché.
Bildtext En solbadande dam är ett projekt som tar några dagar. Det tapetklisterblöta pappret behöver torka mellan de olika lagren.
Bild: YLE / Esa Saari

Att göra något tredimensionellt är alltid spännande. Det är mycket svårare att förutse slutresultatet då något får både höjd, bredd och djup än om det bara skall bli platt.

Hobbylera är också ett material som kan överraska. Om du en solig sommardag får för dig att börja trycka sommarblommor på lertavlor eller att stansa ut rundlar till en vägginstallation kan det hända att du får en känsla av att du har överträffat dig själv.

Många inredningstavlor hänger på salsväggen på Strömsö.
Bildtext Masseffekten skall inte underskattas.
Bild: Strömsö / Yle

Att bara strosa runt och se vad man hittar

En helt vanlig sommarpromenad kan också bjuda på överraskningar. I skogen kanske du hittar fina stenar eller krokiga kvistar, som kan få den konstnärliga gnistan att tändas – du plockar med dig lite naturmaterial och går hem och gör en tillfällig installation. På stranden kanske du hittar drivved som blir något mer än de gamla, torkade träbitarna de faktiskt är – de kanske blir ett konstverk.

Tavlor gjorda av drivved, föreställande fiskar
Bildtext Rostiga spikar blev fiskens tänder.
Bild: Svenska Yle/Camilla Forsén-Ström

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk