Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mamma till Billnäselever vädjar: Stäng inte en frisk och fantastisk skola som Billnäs

Från 2022
Uppdaterad 14.04.2022 17:48.
Nora Garusi
Bildtext Nora Garusi sitter själv med i bildningsnämndens svenska sektion i Raseborg. Där har frågan om Billnäs skolas framtid inte behandlats.
Bild: Maria Wasström / Yle

Att stänga Billnäs skola låter vanvettigt, säger Nora Garusi, mamma till två skolelever och ordförande för Hem och skola i Billnäs skola.

Nora Garusi är inte direkt förvånad över att debatten kring Billnäs skolas framtid blossat upp igen.

– Det har varit en tidsfråga när den debatten skulle dyka upp igen, suckar Nora Garusi.

I projektplanen för renoveringen av Katarinaskolan i Karis står det utskrivet att Billnäsbarnen ska flyttas över till Katarinaskolan då den är färdigrenoverad. Projektplanen har hittills inte behandlats av beslutsfattarna i Raseborg.

– Planen baserar sig på den serviceutredning som gjordes för några år sedan. Enligt den stängs Billnäs skola när det blir möjligt att placera dem i Katarinaskolan efter renoveringen, bekräftar bildningsdirektör Tina Nordman.

Billnäs skola
Bildtext Billnäs skola donerades av Billnäs Aktiebolag (nuvarande Fiskars) till Pojo kommun är 1945.
Bild: Maria Wasström / Yle

Nora Garusi har svårt att förstå vad staden Raseborg har att vinna på att stänga Billnäs skola.

– Jag tycker det låter vanvettigt att stänga en skola som är frisk och fantastisk på så många olika sätt, säger Garusi och lyfter fram lugnet och tryggheten i en liten skola.

Märklig tågordning

Garusi tycker att stadens tillvägagångssätt känns märkligt eftersom skolstängningen dyker upp i en plan om att renovera Katarinaskolan och utan att bildningsnämnden har tagit ställning till saken.

– Man skulle kanske först behöva ett politiskt beslut om att stänga Billnäs skola och först sedan börja planera att barnen ska flytta till Katarinaskolan.

Nora Garusi sitter själv med i bildningsnämndens svenskspråkiga sektion i Raseborg. Hon representerar Vänsterförbundet.

Nora Garusi hemma i soffan.
Bildtext Nora Garusi har valt att hennes båda barn ska gå i Billnäs i skola trots att de egentligen bor utanför Billnäs skolas upptagningsområde.
Bild: Maria Wasström / Yle

Nora Garusis två barn går i Billnäs skola trots att de egentligen bor utanför Billnäs skolas upptagningsområde. Garusi upplever att det är viktigt att det finns alternativ.

– Det är speciellt viktigt för barn som är lite känsligare. För en del barn är det viktigt med mindre stoj och färre intryck. De behöver en lugn miljö där alla känner alla. Det ger en trygghet för barnen.

Garusi berömmer också skolan för elevdelaktighet, god stämning och aktiva och engagerade föräldrar.

Varit med förr

En nedläggning av Billnäs skola var senast aktuell år 2016 och redan då var Garusi emot planerna.

– Vi hade en stor kampanj för att försvara vår skola och då lyckades det, säger Garusi.

Då var ett av argumenten att staden inte sparar stora summor genom att stänga Billnäs skola.

Garusi påpekar också att dåvarande Pojo kommun fått Billnäs skola i gåva av Fiskars Ab (Billnäs Aktiebolag) år 1945 och att gåvobrevet förutsätter att den ska fortsätta som svensk skola.

– Man kan inte bara sälja Billnäs skola, säger Garusi.

Vad som eventuellt ska hända med Billnäs skola om den blir tom är för tidigt att sia om, säger bildningsdirektör Tina Nordman.

– Billnäs skolas fastighet blir tom och sedan får man ta beslut om den ska säljas eller vad som händer med den, säger Nordman.

Nora Garusi hälsar beslutsfattarna i Raseborg att Billnäs skola är en skola att satsa på, inte montera ner.

– Om man ser långsiktigt lönar det sig att ha också en liten skola, redan som marknadsföring. En fin skola i en vacker miljö som Billnäs lockar ju invånare också.

Diskussion om artikeln