Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fysiskt överlägset Kroatien lekte med Finland – ändå framsteg från smällen mot Danmark: "Kramade ur all saft – hängde inte med huvudet nu"

Finland mot Kroatien i handboll.
Bildtext Det blev många tuffa dueller på linjen för Richard Sundberg och Robin Granlund.
Bild: Lehtikuva

Män mot pojkar – känslan efter att Kroatien hade krossat Finland i VM-kvalet. Fysiken är en springande punkt i finska laget, men den här gången fanns åtminstone rätt attityd.

Det fanns verkligen ingenting som talade för Finland i VM-kvalet i handboll i Vanda.

Kroatien var storfavorit – och det var en storfavorit som höll.

Med betoning på stor. De storväxta, i flera fall huvudet längre, kroaterna slog Finland med 34–21.

– De har längden och tyngden, men dessutom också skickligheten. Det får man inte glömma. De kan utnyttja sin styrka och sin tekniska skicklighet. Det blir en enorm utmaning för oss och ibland rullade de upp vårt försvar. Där kommer realiteterna fram, säger lagkaptenen Richard Sundberg till Yle Sporten.

Sundbergs blåa tröja är dyblöt och svetten droppar från ansiktet.

– Det syns att vi åtminstone kramade ur all saft som fanns i kroppen. Inställningen var där och det hade vi diskuterat. Alla vet att Kroatien är bättre än vi, men det betyder inte att vi ska hänga med huvudet.

Många tekniska misstag

Det blev en rejäl förlust för Finland i VM-playoffet och något annat var inte att räkna med. Kroatien är ett välmeriterat mästerskapslag med stjärnspelare som Domagoj Duvnjak och Luka Cindric.

Kroatiske förbundskapten kunde lufta truppen och rotera friskt mot Finland.

– Slutresultatet visar tydligt hur det såg ut. De är klart bättre på alla punkter. Vi slet och höll åtminstone huvudet högt. Det ska hela laget ha en eloge för, säger Sundberg.

Ola Lindgren under landskamp.
Bildtext Ola Lindgren var nöjd med Finlands attityd.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24

När Finlands huvudtränare Ola Lindgren summerar matchen räknar han upp väldigt många tekniska misstag (19 stycken) och brända lägen, men ser ändå positiva tecken.

– När vi förlorade stort mot Danmark för ett drygt år sedan hade vi stora problem och det fanns ingen geist. I dag ville vi något med matchen. Inställningen var mycket, mycket bättre.

– Vi är naiva ibland, bränner chanser och blir straffade, men nu försökte vi och kämpade. Vi har ett lag i utveckling och behöver den här typen av matcher. Det handlar mycket om att skaffa sig erfarenheten.

Måste jobba med fysiken

Lindgren medger också det uppenbara:

– Fysiken är något som vi måste bygga upp för att kunna stå emot, tackla och vinna dueller. Där har vi ett stort jobb. De har en helt annan fysik och det speglar också var spelarna är i sina karriärer. Deras spelare är i några av de bästa klubbarna.

Fysiken är något som vi måste bygga upp för att kunna stå emot, tackla och vinna dueller. Där har vi ett stort jobb

― Ola Lindgren

Lindgren har en lång handbollskarriär och vet hur det känns att stångas på linjen mot stora motståndare. Inför avkast mot Kroatien sa han till spelarna att ha roligt.

– Här fick vi chansen att spänna musklerna och se vad som måste förbättras. Vi behöver det tankesättet i de här matcherna. Jag tror att spelarna lärde sig mycket.

Kroatien står givetvis med båda benen i VM nästa år efter storsegern i Vanda. Returen på lördag blir en ren formalitet, men Lindgrens lag vill fortsätta visa rätt inställning och vara modiga.

Svensken lär fortsätta ge många speltid då. Benjamin Helander var en av dem som nötte bänken efter paus i onsdagens match då Linus Lindberg spelade på vänsterkanten.

– Helander har en längre skadeperiod bakom sig och det var stora anledningen till att han inte spelade. Han har precis kommit tillbaka.

VM-kval i handboll, playoff

Finland–Kroatien 21–34 (9–16)

Finland: Robin Granlund 5, Fredrik Karlsson 3, Gusten Montonen 3, Miska Henriksson 2, Linus Lindberg 2, Santeri Vainionpää 2, Viktor Grönmark 1, Benjamin Helander 1, Roni Syrjälä 1, Sebastian Säkkinen 1.

Returen spelas i Kroatien på lördag.

Diskussion om artikeln