Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg väljer fjärrvärme i stället för bergvärme då Bromarv skola slutar värmas upp med olja

Från 2022
Uppdaterad 05.05.2022 11:25.
Bromarv skolas leklpalts
Bildtext Bromarv skola värms nu upp med olja, i framtiden blir det fjärrvärme. Arkivbild.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Bromarv skola slutar värmas upp med olja. I stället ska skolan få fjärrvärme.

I början av året planerade Raseborgs stad att ersätta oljeuppvärmningen med bergvärme. Staden hade reserverat 220 000 euro för investeringen, men nu går staden in för en billigare lösning och satsar på fjärrvärme.

Bolaget Tenala Biokraft kontaktade tidigare i våras staden för att erbjuda ett fjärrvärmeavtal. Det sker via en18 år gammal flisvärmepanncentral som ägs av ekobyn i Bromarv.

Ekobyn har utlokaliserat skötseln av värmecentralen till Tenala Biokraft. Företaget planerar att modernisera centralen och höja verkningsgraden med en fjärdedel.

De planerar också att bygga ut ett nät så att det ska bli möjligt att koppla Bromarv skola till fjärrvärmen. För att trygga värmeleveransen ska det byggas en reservvärmecentral som drivs med olja.

Pengar reserverade för arbetet

Raseborgs tekniska nämnd beslutade på sitt senaste möte (12.4) att Bromarv skola ska anslutas till fjärrvärme. Nämnden har reserverat 80 000 euro som ska användas till ombyggnadsarbeten och planering i skolbyggnaden.

Rören ska dras i april och maj i år. I augusti är det tänkt att skolhuset ska anslutas till fjärrvärme.

Staden gör upp ett treårigt avtal om att köpa fjärrvärme av bolaget. Anslutningsavgiften är drygt 5 900 euro och grundavgiften är drygt 3 200 euro. Energiavgiften är 61,90 euro per MWh och energiförbrukningen upskattas vara 200 MWh eller nästan 12 400 euro.

Som jämförelse kan nämnas att det har gått åt kring 22 000 liter olja per år att värma upp Bromarv skola. Oljan har kostat staden kring 17 700 euro per år.

Dyra offerter för vattenluftpumpar i Svartå

Raseborgs stad hade också planerat att ersätta oljevärmen i Svartå pensionärsbostäder med vattenluftpumpar. Det fanns 170 000 euro i investeringsanslag för installationen.

Men då staden upphandlade vattenluftpumparna fick de in två offerter som båda var allt för dyra.

Tekniska nämnden beslutade därför att avbryta upphandlingen och att inte göra en ny upphandling. Det innebär att de 17 bostäderna kommer att värmas upp med olja också i fortsättningen. Bostäderna som har varit i Raseborgs stads ägo kommer att övergå till bolaget Raseborgs hyresbostäder.

Rubriken ändrades 5.5 klockan 11.25. Den tidigare rubriken var: Raseborg väljer billigare alternativ – Bromarv skola får fjärrvärme.

Diskussion om artikeln