Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hotande strejken i huvudstadsregionen senareläggs – arbetsminister Haatainen ingrep

Uppdaterad 14.04.2022 11:29.
Bild från lärardemonstration vid Domkyrkotorget, Åbo.
Bildtext Bland annat drygt 11 000 lärare berörs av den strejk som enligt de nya tidningsuppgifterna väntas bryta ut i början av maj.
Bild: Maj Lundström / Yle

Den strejk bland de kommunalt anställda som aviserats för städerna i huvudstadsregionen genast efter påsk blir framflyttad. Lärarförbundet OAJ var beredd på att statsmakten använder sin rätt att ingripa.

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) har på begäran av riksförlikningsmannen flyttat fram strejken med två veckor. Om parterna i tvisten inte kan enas blir det strejk 3-9 maj.

Ursprungligen hade facken varslat om strejk på tisdag efter påsk vid bland annat daghem, skolor och bibliotek i städerna Helsingfors, Esbo och Vanda. Strejken skulle också ha berört kommunal social- och hälsovård.

Strejken ska pågå i en vecka. Den är ett led i den pågående konflikten om löner och andra arbetsvillkor mellan de kommunalt anställdas fack och arbetsgivarnas förbund.

Ordförande för lärarfacket OAJ, Olli Luukkainen, sade till Yle uutiset i morse att Arbets- och näringsministeriet planerar att skjuta på strejken med två veckor. Tidningen Helsingin Sanomat rapporterade först om saken på torsdagsmorgonen.

Ministeriet har rätt att flytta fram en varslad strejk en gång, och med högst två veckor, om den är riktad mot viktiga samhällsfunktioner.

Mer tid för medlingen

En senareläggning med två veckor innebär att strejken inleds först tisdagen den 3 maj. Det ger mer tid för den förlikningsnämnd som försöker nå en lösning på konflikten under ledning av understatssekreterare Elina Pylkkänen.

– Vad jag vet är det en strävan att hålla skolorna öppna som motiverar ministeriet att flytta fram strejken, säger fackordförande Olli Luukkainen.

– Det bevisar att lärarna har en nyckelposition i samhället. Hoppas det syns i förhandlingarna, tillägger han.

Den kommunala strejken berör över 30 000 arbetstagare, bland dem drygt 11 000 lärare.

Strejken bland vårdare kommer för sin del att fortsätta efter påsk, på onsdagen den 20 april. Just nu är det paus i strejken, som hittills har gällt sex sjukvårdsdistrikt. Efter påsk fortsätter strejken och utvidgas till 13 distrikt.

Texten är uppdaterad 14.4.2022 kl 10.45 med uttalandena av Olli Luukkainen från OAJ. Ny uppdatering klockan 11.28 med att arbetsministern senarelagt strejken.