Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Priserna bara fortsätter stiga – Finlands inflation är högre än på 30 år

Från 2022
Uppdaterad 14.04.2022 09:59.
Bensinpumpar.
Bildtext Bland annat dyrare bränse bidrar till ökad inflation.
Bild: Mimmi Nietula / Yle

Prisnivån har fortsatt stiga i Finland och i Europa. Finlands inflation har nått sin högsta nivå på över 30 år. Den låg i mars på 5,8 procent, rapporterar Statistikcentralen.

Den stigande inflationen är ett tecken på att den allmänna prisnivån ökar, eller att pengarna förlorar värde, som man också kan uttrycka det.

Utvecklingen har pågått redan en tid och den beror framför allt på att det blir allt dyrare att producera bränslen och energi, vilket i sin tur gör en mängd andra produkter och tjänster dyrare. Inflationen ökade under fjolåret och i år har Ukrainakriget gett den extra fart.

Under flera tidigare år har inflationen legat bara lite över noll, men under 2021 års sista månader hade den småningom stigit till drygt 3 procent.

I år har den varit drygt 4 procent under januari och februari och enligt den senaste noteringen, för mars, till och med 5,8 procent. Det är snäppet högre än en prognos som gavs för någon vecka sedan.

Det är också den högsta inflationen i Finland sedan augusti år 1990.

Utvecklingen är densamma i Europa över lag. I Sverige var mars månads inflation drygt 6 procent, också det högst sedan början av 1990-talet. Euroländernas sammantagna inflation har ökat från omkring 5 procent kring årsskiftet till 7,5 procent i mars, enligt preliminära uppgifter.

Bostadsvederlagen kan stiga

Vid kreditinstitutet Hypo förutspår ekonomen Juho Keskinen för Finlands del att priserna bara fortsätter att stiga.

– De hotar stiga ytterligare under de närmaste månaderna, eftersom de ökande kostnaderna påverkar produktpriser och löner med fördröjning, framhåller han.

Precis som tidigare uppges inflationen ha att göra med högre priser på el, bensin och diesel och också på reparationer i egnahemshus.

Det betyder enligt Hypo att kostnaderna framför allt stiger för dem som bor i hus som värms med olja eller el. Också andra boendekostnader stiger och Keskinen förutspår att husbolagen vid sina bolagsstämmor tvingas höja bostadsägarnas vederlag.

Samtidigt påverkas de som har bostadslån av att räntorna stiger. Den vanligaste 12 månaders euriborräntan steg nyss över noll och kommer enligt Hypos bedömning att ligga vid 1-2 procent om ett år.

– Det borde inte innebära någon katastrof, för låntagarnas betalningsförmåga testas med tanke på 6 procents ränta, påpekar ekonom Juho Keskinen.