Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Har du påsklediga barn? Här kommer tips på bra serier!

Från 2022
Tyttö haistaa pääsiäisnarsisseja Talvipuutarhassa 11.04.2017.
Bild: Katriina Laine / Yle

Under påsken brukar det finnas tid att chilla och titta på filmer och barnprogram på paddan. Här kommer några tips från Svenska Yles barnredaktion på fina serier som finns på Barnens Arena.

Har du hört om Vesta-Linnéa?

Vesta-Linnéa är en viljestark 8-åring som bor med sin mamma och sina tre syskon i ett hem där starka känslor är vanliga. Serien baserar sig på Tove Appelgrens älskade böcker. Berättelserna väjer inte för de svåra frågorna och de mindre trevliga känslorna som kan uppstå i en familj.

Som förälder är det väldigt befriande att se ett barnprogram där allt inte är så tillrättalagt med föräldrar som är trötta och griniga, barn som inte gör som man säger och köksbord som är kladdiga.

Stor igenkänningsfaktor helt enkelt!

Vesta-Linnéa spelas av Livia Ahlström. - Spela upp på Arenan

Söta svampar på äventyr

Pricken och svampingarna är en ny söt animation som handlar om ett gäng barnsvampar som hittar på roliga äventyr i skogen. Den har humoristiska detaljer, till exempel en röksvamp som puffar ut rök då den suckar. Serien är snyggt animerad och känns som ett trevligt innehållsmässigt alternativ till alla robotar, hundar och flygplan ute på uppdrag, som fortfarande verkar vara den vanligaste storyn för många barnserier. Här är naturen och vänskap centrala teman.

Pricken och svampingarna handlar om vänskap. - Spela upp på Arenan

Sista chansen att vara med i Superhjälparna!

Denna vår görs sista säsongen av Superhjälparna. Det är ett interaktivt program där barn från hela Svenskfinland har möjlighet att vara med och visa hur man kan sprida snällhet i vardagen. Den som vill kan filma när ens barn gör något snällt hemma och skicka in filmen till programmet. Här hittar du instruktioner hur det funkar. Ett program som man blir glad i själen av.

Superhjälparna är världens snällaste program. - Spela upp på Arenan

Ett annorlunda husdjur med stor charm

Om ditt barn gillar husdjur så kan jag lova att serien om uttern Sven kommer att väcka förtjusning. Det är en livslevande utter som bor hemma hos en norsk familj. I programmet får vi se uttern gå på promenad, bada i badpoolen och gosa med familjemedlemmarna. Det kan bli magstarkt för somliga då han klättrar in i diskmaskinen och slickar av disken. Men åtminstone är charmpoängen höga!

Uttern Sven är ett lite annorlunda husdjur. - Spela upp på Arenan

Filmtajm med en råtta!

För den som vill titta på något trevligt tillsammans med hela familjen i TV-soffan så kan jag rekommendera Den ruskiga sjörövarråttan. Det är samma författare som har skrivit Gruffalon. Julia Donaldsson och Alex Scheffler har skapat många pärlor både i bok- och filmform och deras kännspaka stil skiner också igenom i denna halvtimmes långa film. Humor och lagom ruskigheter utlovas.

Programmet är inte längre tillgängligt
Den ruskiga sjörövarråttan är en mysig berättelse. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)