Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Benjamin Källman har lärt sig sin läxa – vid nästa transfer måste alla detaljer klaffa: "Jag spelar bättre fotboll om jag känner mig hemma"

Benjamin Källman skrattar på träning.
Bildtext Benjamin Källman är redo för ett nytt äventyr utomlands.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Femte gången gillt? Benjamin Källman har prövat på lyckan i fyra olika utländska fotbollsklubbar i tre olika länder. Det definitiva genombrottet har uteblivit, men skam den som ger sig. Han har siktet inställt på en ny flytt utomlands.

Den 23-årige Källman sitter med trumf på hand. Hans kontrakt med FC Inter går ut den 30 juni. Det innebär att han kan lämna Åboklubben på fri transfer, vilket gör honom attraktivare på spelarmarknaden då det stora europeiska transferfönstret är öppet i sommar.

– Ett långsiktigt mål för mig är att spela utomlands, såklart. Det är ingen hemlighet, medger Källman för Yle Sporten.

Viktigt att njuta av livet

Benjamin Källman har prövat på lyckan i Dundee FC, Vendsyssel FF, Viking Stavanger och Haugesund. Succén har uteblivit och vis av erfarenhet tänker han inte upprepa samma misstag som kom att hämma honom i Skottland, Danmark och Norge.

– Jag förstod inte vikten av att njuta av vardagen. Jag vill åka till en plats där jag njuter av livet och staden. Fotbollen är det viktigaste men jag spelar bättre fotboll om jag känner mig hemma, säger Källman.

Benjamin Källman löper på träning.
Bildtext Benjamin Källman har öst in mål för FC Inter i år.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Naturligtvis spelar också fotbollsmiljön en stor betydelse då han överväger sina alternativ i sommar. Han vill spela i en roll som passar honom.

Han påminner att många spelare som bytt liga har haft svårt att anpassa sig. Trots att den nya klubbens och ligans nivå borde vara lämplig.

– Vi är alla människor. Man måste få utnyttja sina goda sidor för att kunna göra sig själva rättvisa.

Speluppfattningen på en ny nivå

Källman har varit i stark form de senaste månaderna. Inte minst tack vare hans sex mål på sex matcher tog sig Inter till final i ligacupen. I fotbollsligan har han gjort ett mål på två matcher.

Fullträffarna har en betydelse i jakten på drömflytten, men själv lyfter han hellre fram att hans speluppfattning gått framåt sedan den senaste sejouren utomlands.

– Under förra säsongen fick jag en annan roll och det visade sig att den passade mig bra. Jag fick ändra min uppfattning av spelet. Tidigare var jag inte taktiskt lika bevandrad, analyserar han.

Benjamin Källman laddar för ett skott på träning.
Bildtext Benjamin Källmans moderförening är Ekenäs IF.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Just nu ligger hans fokus på FC Inter och ligasäsongen som sparkade i gång den 2 april. Saldot tillsvidare är en seger och en förlust mot fjolårstvåan KuPS.

– KuPS borta är alltid en svår match. KuPS är ett topplag och det var en av de längsta bortaresorna. Vi förlorade med 1–2 men jag tycker att vi var förtjänta av minst oavgjort. Spelmässigt ser det bra ut.

Benjamin Källmans Inter spelar sin nästa match på söndag då FC Haka kommer på besök till Åbo.