Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländska landslagsspelarens klubblagsprofil anklagas för sexuella trakasserier: "Hans beteende var sjukt"

David Fanzel breder ut armarna.
Bildtext David Fanzel nekar till alla anklagelser (arkivbild).
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Tidigare spelare för franska fotbollsklubben Fleury 91 berättar för Danmarks Radio om hur de fått uppleva sexuella trakasserier av tränaren David Fanzel. Numera är fransmannen sportchef i klubben där landslagsdebutanten Katriina Talaslahti håller till.

Finlands landslagsmålvakt Katriina Talaslahti växlade inför den här säsongen lag i Frankrike och skrev på för Fleury 91.

Klubben hon bytte till skakas nu av berättelser från tidiga spelare.

Föremål för avslöjandena är David Fanzel, som var tränare mellan 2019 och 2021 och nu har rollen som sportchef. 55-åringen anklagas för sexuella trakasserier av flera gamla spelare.

– Hans beteende var helt sjukt. Det gick rejält över alla gränser. På gymmet kom han och tog en i handen eller magen. Min tanke var alltid "oj nej, nu närmar han sig igen", berättar danska landslagsbacken Cecilie Sandvej, numera i Birmingham, för DR.

Svaret: "Beror det på att de inte fick speltid?"

DR har också hört liknande historier från norska landslagsbacken Anja Sønstevold och engelskan Jenna Dear. Ingendera spelar i klubben längre.

– Han tog tag i mitt ansikte och närmade sig hela vägen mot min hals för att dofta och utbrista: "Muum!". Det var väldigt äckligt, beskriver Dear.

– Till slut började jag bara titta ner mot marken när jag talade med honom, minns Sønstevold.

Fanzel nekar till alla anklagelser.

– Jag har inga kommentarer, eftersom jag inte vill försvara mig mot något som inte stämmer. När vi vann matcher så hoppade spelarna upp i min famn. Vad borde jag ha gjort?

– Jag förstår inte varför de attackerar mot mig. Beror det på att de inte fick speltid, frågar sig fransmannen.

Cecilie Sandvej kastar inkast.
Bildtext Cecilie Sandvej är rädd för att yngre spelare ska drabbas av Fanzels osakligheter.
Bild: www.imago-images.de/ All Over Press

Sønstevold är förskräckt över att Fanzel är kvar i klubben.

– Det säger mycket om klubben att han inte har sparkats. Jag vill inte att någon ska uppleva samma saker som mig, och jag tänker inte rekommendera att flytta klubben för någon.

Förändringar verkar det inte bli efter det senaste avslöjandet heller. Ordföranden Pascal Bovis meddelade DR att "stämningen i truppen är bra".

Katriina Talaslahti höll nollan i sin landslagsdebut då Finland slog Georgien med 6–0. Talaslahti har inte velat kommentera anklagelserna mot Fanzel för Yle.