Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Smådjursjouren nattetid flyttar till Seinäjoki – kan börja gälla även dagtid

Från 2022
Kissa rokotuksessa.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

En stor del av Österbotten blir utan veterinärjour för smådjur nattetid. På grund av personalbrist sköter ett privatföretag i Seinäjoki jouren från och med nästa vecka.

Från och med tisdag 19 april sköter Evidensia i Seinäjoki jouren för smådjur mellan klockan 22 på kvällen och 8 på morgonen. Arrangemanget är i kraft till slutet av juli.

Förändringarna efter påskhelgen berör Korsholm, Laihela, Lillkyro, Vasa, Vörå, Kaskö, Korsnäs, Kristinestad, Malax och Närpes.

Miljö- och hälsoskyddschef Tommy Stenlund på Västkustens miljöenhet säger att personalbrist är orsaken till förändringen. Läget förvärrades ytterligare när en av veterinärerna i Vasa sade upp sig.

Alla detaljer gällande arrangemangen är inte ännu klara och det kan gå så att även jouren dagtid flyttas till Seinäjoki under sommaren.

- Vi har sökt sommarvikarier in i det sista. Rekryteringen inleddes redan i december men vi fick inte in en enda ansökan, säger Stenlund.

En tjänst som ambulerande veterinär är nu ledigförklarad för fjärde gången.

Evidensia tar också över jouren för smådjur från klockan 8 söndag den 17 april till klockan 8 tisdag den 19 april. Den här ändringen berör dock endast det norra området och dit hör Vörå, Korsholm, Vasa, Laihela och Lillkyro. Verksamheten i söder fortsätter som normalt under dessa dagar.

Vad som händer till hösten är inte ännu klart.

- Om läget fortsätter likadant skickar vi i god tid ut förfrågningar till nejdens kliniker och mottagningar. En möjlig offentlig upphandling görs sedan utgående från det, säger Stenlund.

Texten är en översättning av Pohjanmaan rannikkoalueen pieneläinlääkäripäivystys siirtyy osittain Seinäjoen Evidensialle – syynä jatkuva eläinlääkäripula

Diskussion om artikeln