Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medvedev: Ryssland måste återställa kärnvapenbalansen runt Östersjön ifall Finland går med i Nato

Från 2022
Premiärminister Dmitrija Medvedev diskuterar med partiledare
Bildtext Dmitrij Medvedev var Rysslands president 2008-2012 och är numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd.
Bild: EPA/ Michael Klimentjev / Sputnik / Kreml pool

Rysslands förre president Dmitrij Medvedev kommenterade idag ett eventuellt finländskt Natomedlemskap. Hans fräna analys gick ut på att "våra fiender blir fler och kärnvapenbalansen kring Östersjön rubbas".

– Man kan glömma ett kärnvapenfritt Östersjön om Finland och Sverige går med i Nato.

Det här konstaterade Dmitrij Medvedev idag på sociala medier (Telegram). Den förre presidenten är numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd.

– Mycket snart, nämligen på sommaren, kommer världen att bli en ännu säkrare plats, konstaterade han ironiskt.

Enligt Medvedevs logik skulle balansen kring Östersjön rubbas så pass allvarligt om Finland och Sverige gick med i Nato att Ryssland skulle ta sig rätten att placera ut kärnvapen i området.

– Men det blir också nödvändigt mer fler markstyrkor och ett starkare luftförsvar samtidigt som marinens kapacitet i Finska viken måste ökas, skriver han.

Fiendelägret blir större

Medvedev betonade att Moskva måste reagera "kyligt och utan känslor" på ett eventuellt finländskt Natomedlemskap.

– Listan över Rysslands officiella fiender blir bara längre ifall Finland och Sverige går med i Nato, konstaterade han. Men det är självklart att vi i så fall måste militärt förstärka våra egna gränser.

Enligt Medvedev är det fel att tro att ifall kriget i Ukraina inte hade inletts skulle heller inte Finland och Sverige på allvar överväga ett Natomedlemskap.

– Ryssland skulle ändå ha haft stora problem, skriver han. Man har redan tidigare försökt locka in dem i alliansen.

– För det andra har vi inte territoriella tvister med dessa båda länder, som med Ukraina, fortsätter han. Och därför är priset för ett sådant medlemskap ett annat för oss.

Offer för propaganda

Medvedev visade också att han är dåligt insatt i den finländska debatten.

– Den allmänna opinionen om Nato i Sverige och Finland är splittrad i två lika stora delar. Ett resultat som uppnåtts med maximala ansträngningar av inhemska propagandister, säger Medvedev.

Enligt den senaste opinionsundersökningen som Yle låtit göra vill 62 procent av finländarna gå med i Nato.

Medvedev hade också en sista populistisk hälsning till det finländska folket.

– Ingen vill ha en ökad spänning vid gränserna med missiler och kärnvapen ett stenkast från hemmet, skriver han. Vi får hoppas att våra nordliga grannars förstånd segrar.

Reaktioner i Ryssland

Ryska politiker och experter har noggrant följt med den finländska Natodebatten den senaste månaden.

Medierna har ofta skrivit nyheter där man bara konstaterar att både Finland och Sverige mycket snart lämnar in en ansökan.

Experterna har ofta förklarat att det är USA som tvingar länderna in i alliansen, medan folket är skeptiskt. I samma veva skulle de nordiska länderna också förlora sin suveränitet. Ett Amerikacentrerat tänkande som är typiskt för Putins Ryssland.

Redan i början av april beställde president Putin en ny utredning av ryska försvarsministeriet som berör de nordiska länderna.

Beställningen går ut på att "ta fram en plan för att öka och stärka den militära potentialen vid landets västra gränser".

All vår rapportering kring det som tangerar Nato hittar du här.