Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Drömmen om Roman Eremenko lever i Jakobstad – också Simon Skrabb var aktuell för spel i division 1: "Det var väldigt nära"

Från 2022
Uppdaterad 18.04.2022 08:50.
Collage på Roman Eremenko och Simon Skrabb.
Bildtext Roman Eremenko kan komma att spela för Jaro i sommar och Simon Skrabb var nära att göra samma sak.
Bild: All Over Press

Det är möjligt att vi får se Roman Eremenko i Jaro den här division 1-sommaren – och det var inte långt ifrån att Simon Skrabb skulle skriva på. Med flera tunga tillskott från ligan siktar Jaro på avancemang.

Precis som inför fjolåret är TPS topptippat i herrarnas division 1. Ligajumbon KTP har kvar en stark stomme och räknas som en toppkandidat – och bakom dem försöker lag som EIF och Gnistan utmana också i år.

Men alla styrkeförhållanden följer inte fjolåret. Ett lag som gjort en tydlig uppväxling är Jaro, som hittas på andra plats i Yle Sportens rankning inför säsongen.

– Vi har en tuff målsättning och det är att ta oss tillbaka till fotbollsligan. Även om jag tycker att vi har förstärkt laget på ett bra sätt och förlängt med viktiga spelare så är det väldigt svårt att stiga från en serie, poängterar tränaren Jimmy Wargh för Yle Sporten.

FF Jaros huvudtränare Jimmy Wargh står framför spelarbänken.
Bildtext Jimmy Wargh står inför sin andra säsong som Jarotränare.
Bild: Yle / Patric Westerlund

Tränaren är nöjd med en försäsong som resulterade i en sällsynt titel. Laget tog hem division 1-cupen efter att ha slagit TPS i finalen med 2–1.

– Jag är väldigt nöjd med laget vi har. Vi har kunnat krydda truppen med ligaerfarenhet, och ganska färsk sådan, menar Wargh.

Värvat med omsorg

När man tittar närmare på Jaros värvningar är det just ligarutinen som är den tydliga trenden.

Nya är bland annat Emile Paul Tendeng, i IFK Mariehamn i fjol, som tillhörde fotbollsligans bästa spelare för några år sedan och Jacob Bushue, mångårig kapten i Haka.

– Vi försökte vara lite noggrannare än tidigare med nyförvärven. Helst ville vi ha inhemska eller utländska spelare som spelat i Finland, så att de ska ha koll på nivån. Dessutom tog vi också hänsyn till hurdana typer de är utanför planen.

Wargh om Jaros värvningar

Det finns spets i årets trupp. Däremot är bredden ett frågetecken – med sina 17 utespelare har Jaro ett smalare material än toppkonkurrenterna.

– Det är lite smalare än normalt, men egentligen gjorde vi det med flit. Alla spelare i årets lag håller nivån som krävs för division 1. Vi har inga frågetecken på den punkten, förklarar Wargh.

Emile Paul Tendeng intervjuas.
Bildtext Emile Paul Tendeng valdes till årets spelare i ligan 2016.
Bild: Pekka Sipola

Wargh riktar blicken mot Åbo när snacket om favoritskap kommer på tal.

– Jag tror att vi kommer att vara högt uppe, om det räcker hela vägen får man se. TPS har kanske det starkaste laget på förhand, och fyllde nyligen på med ett par vassa spelare. KTP som kom ner från ligan kommer att vara starka.

– KPV kan vara en liten outsider. Jag tror de blir bättre än vad folk tänkt sig. Något av de nyländska lagen – Gnistan, EIF eller PK-35 – lär säkert också vara högt uppe.

Nära att värva Skrabb – Eremenko fortfarande ett alternativ

En försäsongssnackis i Österbotten har varit de potentiella stjärnvärvningarna. Roman Eremenko har tränat med Jaro och spelaren har själv uttryckt intresse för spel med klubben.

Nu har det hunnit gå över en månad sedan den 35-årige förre landslagsmannen tränat med klubben. Men det är fullt möjligt att Eremenko lirar på division 1-planerna denna säsong, uppger Wargh.

– Chansen finns. Mer än så vet jag inte för tillfället. Det finns en möjlighet – och den är uppenbar.

Hur har Roman sett ut på träningarna?

– Väldigt bra. Han skulle säkert kunna spela i vilket ligalag som helst om han hade lust, så pass dominant har han varit.

En annan drömvärvning som besökt träningarna är Simon Skrabb, som under vintern letade efter en klubb efter en svår tid i Brescia.

Simon Skrabb i duell om bollen.
Bildtext Simon Skrabb lyckades inte slå sig igenom i Brescia.
Bild: AOP

27-åringen hamnade till slut i Allsvenskan med Kalmar – men en flytt hem till Jaro var inte långt borta.

– Det var väldigt nära. Det stod mellan Kalmar och Jaro, avslöjar Wargh.

Skrabb väntade tillökning i familjen och ville därför gärna hålla sig i Jakobstad. Till slut kom ändå Kalmar med ett arrangemang som passade alla parter.

– Ifall de inte hade kommit överens så skulle Skrabb ha spelat ett halvår med oss. Men nu löste det sig vilket är jätteroligt för honom.

Diskussion om artikeln