Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Elon Musk vill köpa Twitter för över 40 miljarder dollar

Från 2022
Uppdaterad 14.04.2022 15:00.
Elon Musk.
Bildtext Elon Musk är enligt en Oxfam-rapport från januari nu världens rikaste person med tillgångar på 268,1 miljarder dollar.
Bild: Brendan Smialowski / AFP

Elbilstillverkaren Teslas vd, världens rikaste person, Elon Musk, vill köpa Twitter för över 40 miljarder dollar. Musk äger redan nu cirka 9 procent av företaget och är en känd kritiker av plattformen.

Musk erbjuder 52,20 dollar per aktie för att kunna köpa ut bolaget från börsen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters skulle den totala köpesumman landa på 41 miljarder dollar medan AP skriver att Musk erbjudit 43 miljarder dollar för Twitter.

"Mitt erbjudande är mitt bästa och sista erbjudande och om det inte godtags måste jag omvärdera min roll som aktieägare", skriver Musk i ett brev till Twitters styrelseordförande Bret Taylor.

Beskedet om att Musk vill köpa hela Twitter fick kursen att stiga. Men aktiepriset på knappt 50 dollar är ändå långt ifrån toppnoteringen på 73 dollar åren 2021.

Kritisk mot Twitter – och största privata ägaren

Elon Musk är stor på Twitter med över 81 miljoner följare. Han har flera gånger hamnat i trubbel med den amerikanska finansinspektionen på grund av sina uttalanden på plattformen.

Musk har också kritiserat Twitter för hanteringen av frågor kring yttrandefrihet.

Den 4 april köpte Musk upp drygt 9 procent av Twitter och blev därmed företagets största enskilda ägare. Affären beräknas ha varit värd cirka 764 miljoner dollar.

Musk tackade ändå nej till en plats i Twitters styrelse. Som styrelsemedlem skulle Musk inte ha kunnat köpa mer än 14,9 procent av företagets aktier.

"Sedan jag investerade har jag insett att företaget varken kommer att frodas eller tjäna sitt samhälleliga syfte i sin nuvarande form. Twitter måste bli ett privat företag", skriver Musk i brevet till Bret Taylor.

Källor: Reuters, AP