Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

"Det här är mejlet jag har väntat på i hela mitt liv" – Eurovisionsbubblan är här igen

Uppdaterad 03.05.2022 08:19.
Eva Frantz, Mikko Silvennoinen, Katri Norrlin, Märta Westerlund, Benjamin Peltonen och Petra Laiti sitter på studiogolvet i Eurovisionsbubblan
Bildtext De ständiga jurymedlemmarna, Eurovisionskommentatorerna Eva Frantz och Mikko Silvennoinen får förstärkning av gästerna Benjamin Peltonen och Petra Laiti i det första programmet.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Inget ropar vår och försommar som Eurovision Song Contest och också i år laddar vi upp inför den stundande schlagerfestivalen genom att lyssna på alla årets bidrag i Eurovisionsbubblan.

Programmet är helt tvåspråkigt, med programledarna Märta Westerlund från Yle X3M och Katri Norrlin från YleX. Med sig har de varje vecka en panel bestående av fyra eurovisionskännare, som får tycka till om låtarna i årets tävling.

Det första avsnittet gästas av Petra Laiti och Benjamin. I det andra avsnittet deltar Paul Elias och Hanna Pakarinen och i det tredje ser vi Robin och BESS.

Som ständiga medlemmar i panelen hittar vi Yles Eurovisionsexperter, kommentatorerna Eva Frantz och Mikko Silvennoinen. De sitter med i alla tre avsnitt och kommenterar alla fyrtio bidrag.

Eurovisionsbubblan går av stapeln fyra lördagar i rad, med start den 23.4 klockan 21.25, och sänds på Yle TV1 och på Arenan. I de tre första programmen betar panelmedlemmarna av årets tävlingsbidrag och i det fjärde programmet lyssnar och ser vi på gamla eurovisionsdängor genom tiderna. Till det programmet kan du som tittare vara med och önska låtar!

Eva Frantz, Paul Elias, Hanna Pakarinen och Mikko Silvennoinen under inspelningen av Viisukupla - Eurovisionsbubblan 2022.
Bildtext Paul Elias och Hanna Pakarinen gästar avsnitt 2 i Eurovisionsbubblan.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Eurovision Song Contest 2022 – en lathund

Robin, Eva Frantz, BESS och Mikko Silvennoinen under inspelningen av Viisukupla - Eurovisionsbubblan 2022.
Bildtext Robin och BESS är gäster Eurovisionsbubblans tredje avsnitt.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Minoritetsspråk och Eurovisionsvinnare är favoriter för gästerna i första avsnittet

I det första avsnittet får Mikko Silvennoinen och Eva Frantz förstärkning i panelen av aktivisten och artisten Petra Laiti och sociala medie-profilen och artisten Benjamin.

Petra Laiti har blivit känd som kämpe för samernas rättigheter och har bland annat haft styrelseposter i fler förbund och rörelser, bland annat Finlands studentkårers förbund och Finlands samiungdomar rf. Förutom det har hon också gett ut ett par singlar.

Benjamin publicerade sin första låt år 2014, men hade redan innan det blivit känd på sociala medier. I nuläget har han gett ut två album och ett flertal singlar.

Två kvinnor ser in i kameran och ler. De står i en studio.
Bildtext Märta Westerlund och Katri Norrlin lotsar tittarna och panelisterna genom årets alla fyrtio bidrag i det tvåspråkiga programmet.
Bild: Barbro Ahlsted / Yle

Både Peltonen och Laiti konstaterar att bidrag som framförs på något annat språk än engelska är gamla favoriter.

– Jag får fortfarande kalla kårar då jag tänker på eller hör Serbiens vinnarlåt från år 2007, Marija Šerifović med låten Molitva, från året då tävlingen ordnades i Helsingfors. Det är också det första minnet jag har av Eurovisionen, förklarar Peltonen.

– Mitt absoluta favoritbidrag genom tiderna är Estlands från år 2004, låten Tii, som framfördes på minoritetsspråket võro. Minoritetsspråk finns det alltid plats för i mitt hjärta, säger Laiti.

Både Laiti och Peltonen är stora fans av Eurovision Song Contest, och för Laiti var det en dröm som gick i uppfyllelse då hon fick frågan om hon ville delta i årets upplaga av Eurovisionsbubblan.

– Jag ropade till av glädje då e-postmeddelandet damp ner i min inkorg!

Också hemmapubliken kan delta i diskussionerna och analyserna

Två personer ler och ser in i kameran.
Bildtext Alexander Beijar och Henkka Remes hänger med tittarna i chatten på chat.yle.fi även i år.
Bild: Barbro Ahlsted / Yle

Också i år har du möjlighet att delta i diskussionen genom Eurovisionsbubblans tvåspråkiga chatt, tillsammans med redaktörerna Alexander Beijar och Henkka Remes - båda två inbitna Eurovisionsälskare.

Chatten är helt och hållet tvåspråkig och hittar du här, med start klockan 21.20 lördagen den 23 april.

Förutom gästerna finns det också en livepublik på plats i studion som även de får ta ställning till årets låtar.

Mer om ämnet på Yle Arenan