Österbotten håller kvar rekommendationer om munskydd – chefsöverläkare: "Ser ingen orsak till att ändra beslutet”
Institutet för hälsa och välfärd THL meddelade på torsdagen att den allmänna rekommendationen om användningen av munskydd slopas. I Österbotten står rekommendationerna kvar.
Enligt THL kan allmänt bruk av munskydd inte motiveras med dess effekt på befolkningsnivå i nuvarande epidemiläge.
I Österbottens välfärdsområde är ändå rekommendationen om munskydd i offentliga utrymmen inomhus och i kollektivtrafiken i kraft fram till den 30 april.
– Beslutet från tidigare står fast. Det är en bra rekommendation och jag ser ingen orsak att ändra på den nu. Munskydd skyddar ju också mot andra sjukdomar som magsjuka och influensa, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.
Efter påsk kommer Österbottens coronasamordningsgrupp att ha ett möte där man diskuterar om det är skäl att ändra nuvarande rekommendationer. Som det ser ut nu kommer rekommendationen ändå att vara i kraft i alla fall fram till månadens slut.
Fallen kan öka igen efter påsk
Incidensen i Österbotten har gått ner och i början av veckan uttalade sig Nieminen om att läget ser bättre ut.
Hur bra ska läget bli för att man också i Österbotten ska slopa rekommendationen om munskydd?
– Incidensen har sjunkit men vi vet inte hur nya varianter av viruset kommer att inverka. Läget ser bättre ut men jag vågar inte spekulera i hur det kommer att utveckla sig. Vi har också påsken som kommer emot och efter sportlovet såg vi att fallen ökade igen. Vi får se hur det går den den här gången, säger Nieminen.
– Vi ska också komma ihåg att symtomen är väldigt olika. Har man otur blir man ordentligt sjuk i en vecka och det är inte bra om många är sjuka samtidigt. Jag tycker munskydd är en bra rekommendation och ser ingen orsak till att ändra det i nuläget.
Hur mycket hjälper det då att österbottningarna har munskydd om resten av finländarna inte har det?
– Det är klart att två munskydd hjälper bättre än två. Har två personer som träffas båda munskydd är risken för att smittas liten. Jag tror att eftersom vi ser en nedåtgående trend nu är folk inte lika motiverade att använda munskydd och då tappar rekommendationen sin poäng. Här i Österbotten har folk varit mycket duktiga på att använda munskydd, och det har gjort att vi kunnat hålla smittan under kontroll. Det är jag tacksam över och jag hoppas folk ska orka fortsätta.
THL rekommenderar munskydd till ovaccinerade och de som exponerats
Från THL:s sida rekommenderar hälsomyndigheten fortfarande att särskilt ovaccinerade personer över 12 år och personer som hör till riskgrupper fortsätter att använda högkvalitativa munskydd som skyddar bäraren själv.
Ändringen i rekommendationen gäller inte arbetsplatser och jobbsituationer där bruket av munskydd baserar sig på arbetarskyddet och kundsäkerheten.
Munskydd rekommenderas fortfarande i dessa fall:
För dem som söker vård eller går på test på grund av misstanke om coronasmitta
För dem som har symptom men som är tvungna att röra sig utanför hemmet
För dem som har exponerats för coronaviruset (till exempel konstaterade fall i hushållet).