"Man får ringa en bekant taxichaufför mitt i natten" – svårt att få taxi på glesbygden i Östnyland
Bjarne Kantén från Sibbo fick ingen taxi hem från Mårtensby till Nickby en vardagsnatt. Han efterlyser ett system för att få skjuts också på natten på glesbygden.
Klockan var ett på natten och söndagen hade nyss blivit måndag då Bjarne Kantén hade avslutat sitt arbetspass. Han kör buss för Packaléns i Sibbo och hade lämnat bussen vid depån.
Ibland går Kantén den fem kilometer långa vägen hem från Mårtensby till Nickby, men just den här kvällen kände han sig trött.
– Jag tänkte att jag gärna skulle ta en taxi. Jag brukar boka på förhand så det här problemet inte uppstår, men just den här gången hade jag inte gjort det.
Kantén ringde Taxi Nickby, och via växeln gick det till Närtaxi, som koordinerar ett stort antal taxibilar i Nyland. Där svarade centralen att det antagligen räcker en till två timmar innan det kommer en taxi till Mårtensby.
Kantén väntade en kvart och ringde upp centralen igen för att kolla om det kanske ändå var frågan om en missuppfattning och att det säkert skulle finnas en taxibil närmare.
Svaret var samma också den gången, det syns inga taxibilar på området.
– Sedan googlade jag på nytt och hittade jag Menevä, men där svarade ingen, så jag gav upp och gick hem.
Följande dag skrev Kantén ett inlägg i den lokala Sibbo-gruppen på Facebook och han fick mycket respons på det.
Dels delade folk med sig av sina egna taxikontakter, dels berättade medlemmarna om hur de hade, eller inte hade, fått taxi i Sibbo med närområde.
Men var ligger problemet? På basis av diskussionen i Facebook gruppen tycks det finnas en stor mängd lokala företagare som kör taxi i Sibbo och som gärna skulle erbjuda skjuts.
Taxichauffören önskar dejoursystem
Mats Englund kör taxi i Sibbo. Han har kört taxi i 24 år. Han säger att det finns två stora problem inom branschen. Dels finns det för mycket taxibilar, dels finns det inget system för jour längre.
– Det finns ingen körlista eller turlista som vi går efter. Det här har taxireformen orsakat. Bilarna rör sig närsomhelst och varsomhelst.
Englund berättar att taxichaufförerna, trots att det finns fler av dem än innan reformen, koncentrerar sin verksamhet till flygplatsen och större centra i Nyland. Det är svårt att få en taxi på glesbygden, speciellt på natten, om man inte beställt den på förhand.
– I huvudstadsregionen är det inget problem att få en bil. Men far du ut på landsbygden är det annat.
Englund berättar att han själv funderar på att byta bransch. Med de stigande bränslepriserna och den fria konkurrensen i och med taxireformen 2018 upplever han att det inte längre är lönsamt att vara taxiföretagare.
– Orsaken är främst för mycket bilar. Det är inflation på marknaden.
Men hur kan det komma sig att ingen av de många bilarna plockade upp Bjarne Kantén som stod i mörkret i Mårtensby och väntade på taxi?
– På natten finns ingen företagare som har jour. Det finns inget tvång, det är fullständigt frivilligt. Närmaste stället att få en taxi på natten är Kervo, och det är inte sagt att en chaufför vill komma till Mårtensby från Kervo.
Det finns till exempel inga taxistationer mera, där man kan sitta och titta på tv eller ta en tupplur
Mats Englund tycker att det borde finnas ett system där taxichaufförer skulle jourera. Inte ens i Sibbo med sina drygt 20 000 invånare finns det ett system för jour. Englund tror inte att en förändring sker av sig själv. Han säger att det behövs en morot.
– Det finns till exempel inga taxistationer mera, där man kan sitta och titta på tv eller ta en tupplur. Att sitta i bilen och ha jour är tröttsamt. Så man kör sina turer och så far man hem.
Vad borde Bjarne Kantén från Sibbo ha gjort för att få skjuts hem den där natten i april?
Englund säger att Kantén gjorde helt rätt. Är man tvungen att vänta kan man ringa tillbaka till centralen och kolla om det finns en bil i närheten. Sedan kan man, precis som Kantén gjorde, ringa ett annat taxiföretag och pröva sin lycka.
Då finns förstås risken att chauffören kommer för att hämta en kund som redan har hittat en annan taxi och åkt iväg.
Man kan nog ringa närsomhelst (också på natten) om det är en bekant chaufför
Mats Englund, taxichaufför
Englund säger också att man får ringa en bekant taxichaufför trots att det är mitt i natten. Den tanken gick genom Kanténs huvud, men på grund av den sena timmen valde han att låta bli.
– Man kan nog ringa närsomhelst om det är en bekant chaufför. Antingen kommer han eller så kommer han inte. Som taxiföretagare är man i tjänst 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Det måste man för att klara sig.
Kantén har redan bestämt sig för hur han ska göra nästa gång han behöver skjuts hem vid ett udda klockslag.
– Jag ordnar taxin på förhand. Jag kommer överens med en taxichaufför och lämnar det inte så här.
Taxiföretagare Mats Englund hoppas på ett framtida dejoursystem och säger också att det är en äresak att den taxibil i tjänst som är närmast kunden erbjuder skjuts.
– Det är vårt ansvar att sköta om skjutsarna som folk beställer.
