Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nordiska motståndet kompakt mot ryska skidbasen som stöder Putin – Sverige om Jelena Välbe: "Röstar inte på henne"

Jelena Välbe.
Bildtext Jelena Välbe har varit kritisk mot att Ryssland stängs ute från all internationell längdåkning.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Ska ryskan Jelena Välbe få finnas i Fis-styrelsen? Frågan är högaktuell – efter Rysslands invasion har Välbe pekat ut ukrainska invånare som nazister.

Det internationella skidförbundet Fis ska utse personerna i sin styrelse i maj. En månad före valet blåser det rejält runt processen – och framför allt den ryska skidbasen Jelena Välbe.

Välbe sitter just nu i styrelsen och är ett av namnen som finns på listorna för det kommande valet. Det ryska invasionskriget i Ukraina har skapat ett kompakt motstånd från Norden mot Välbes kandidatur.

Tidigare i april var finska skidförbundets ordförande Markku Haapasalmi, som har Finlands röst i styrelsevalet, tydlig i en intervju med Ilta-Sanomat.

– Vi fördömer starkt hennes kandidatur. Jag har inte den minsta tanke på att välja in henne i styrelsen.

Har gett stöd till Putin

Haapasalmi och hans kollegor i Sverige och Norge är eniga om att Välbe inte ska få en styrelseplats. Anledningen är kriget i Ukraina och Välbes offentliga stöd för ryska presidenten Vladimir Putin.

I intervjuer med ryska medier har Välbe kallat ukrainare för nazister – en retorik som är kopierad från Putins uttalanden.

– Det är klart att nazismen inte borde få existera som den gör, men nu är Pandoras ask öppen. Några av dessa människor kommer att sticka till Europa och det handlar inte på något sätt om fattiga flyktingar – de kommer att visa sitt sanna jag, har Välbe sagt efter Rysslands invasion.

– Chockerande kommentarer, har Haapasalmi konstaterat.

Välbe har också fördömt beslutet att stänga av ryska längdåkare från alla internationella tävlingar på obestämd tid.

Ska Välbe vara valbar?

Haapasalmi har tidigare fått stöd från Norges ordförande Erik Røste. Nu sluter också svenska skidförbundets ordförade Karin Mattsson upp.

– Vi samarbetar nära Norge och Finland i alla de här frågorna. Så vi kommer att prata ihop oss nu också, förstås, säger hon till Expressen.

– Självklart kommer vi inte att rösta på henne.

Mattsson öppnar också för diskussionen om Välbe ens ska få finnas med bland de som kan bli invalda i styrelsen.

– Vi måste hitta samma logik i det här som när det gäller aktivas deltagande. I en vald roll är man ju inte på något sätt mindre representant för sitt land – snarare än mera.

Diskussion om artikeln