Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Häftiga sammandrabbningar på Tempelberget – över 150 palestinier skadade

Från 2022
Hårda sammandrabbningar kring Al Aqsamoskèn - Spela upp på Arenan

Över 150 palestinier och åtminstone tre israeliska poliser skadades i sammandrabbningar kring Al-Aqsamoskén i Jerusalem på fredag morgon. Oroligheter var att vänta den här helgen då judisk pesach, kristen påsk och den muslimska fastemånaden sammanfaller.

Tusentals palestinier övernattade i och omkring Al-Aqsamoskén på Tempelberget natten till fredagen, uppger israeliska Haaretz. Det hade förekommit rykten om att en judisk extremistgrupp planerade att ta in offerlamm på Tempelberget och genomföra egna religiösa riter där, nu då den judiska pesachhelgen inleds.

Det skulle i så fall ha varit ett brott mot den överenskommelse som råder om judarnas och muslimernas rätt till religionsutövning på Tempelberget. Tempelberget är en brännpunkt för alla tre världsreligioner, vars största helger i år råkar sammanfalla. Oroligheter har varit att vänta vänta i dag och under de kommande dagarna.

Israelisk polis uppger att de gick in på moskéområdet först efter att morgonbönen där avslutats vid fyratiden och att de såg sig tvungna att ingripa då palestinier där började skjuta fyrverkerier och kasta sten också mot Klagomuren, Tempelbergets stödmur, där judarna samlas för att be.

Sammandrabbningen mellan unga palestinier och israelisk polis pågick i ungefär sex timmar. Åtminstone åtta palestinier uppges ha skadats riktigt allvarligt.
Bildtext Enligt Röda halvmånen skadades åtminstone åtta palestinier mycket allvarligt i morgonens sammandrabbningar..
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sammandrabbningarna mellan palestinierna och de israeliska poliserna pågick sedan i åtminstone sex timmar. Polisen svarade på palestiniernas stenkastning med gummikulor och tårgas. Hundratals palestinier ska ha gripits.

Oron för våldsamheter den här helgen har varit stor också på grund av de senaste två veckornas våg av terrordåd, där 14 israeler mist livet. 21 palestinier har dödats i de israeliska räder som följt på terrordåden.

Källor: Haaretz, AFP, Reuters, SR