Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Rivalmöte med hemmafördel i slutspelet på spel? Formstarka St. Louis och Minnesota drabbar samman

Från 2022
Uppdaterad 16.04.2022 22:03.
Programmet är inte längre tillgängligt
NHL: St. Louis Blues - Minnesota Wild (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Två glödheta lag, två divisionsrivaler och dessutom två lag som kommer att mötas i den första slutspelsomgången. Yle sänder lördagskvällens intressantaste NHL-match där St. Louis står värd för Minnesota.

Kl. 22 St. Louis–Minnesota, TV2 och Arenan

Kommentator: Mattias Simonsen

Programmet är inte längre tillgängligt
NHL: St. Louis Blues - Minnesota Wild (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det här är matchen du faktiskt inte vill missa.

Minnesota ligger tvåa i Central, St. Louis är trea. Båda har 98 poäng. Minnesota har vunnit tre raka och sju av sina senaste tio. St. Louis har vunnit sju raka och nio av sina senaste tio.

Marcus Foligno med puck under Winter Classic 2022.
Bildtext Lagen möttes också i årets Winter Classic.
Bild: Jeffrey Becker/USA TODAY Sports/All Over Press

De kommer med all sannolikhet att mötas i den första slutspelsomgången – med tanke på hemmafördelen där är kvällens drabbning i allra högsta grad en "fyrapoängsmatch".

Minnesota har förvisso spelat en match färre, men om inte annat kommer det här att bli en första inblick i hur slutspelsserien mellan de två rivalerna kommer att bli.

Finländarna: Ville Husso och ... ja, knappast någon annan

Visst, Niko Mikkola finns fortfarande i St. Louis, men har inte fått spela sedan den 8 april. Och gissa två gånger vem som stod för motståndet i matchen där tränaren Craig Berube fick nog av Mikkolas tag?

Jo, Minnesota Wild.

Mikkola var orsaken till ett baklängesmål och Berube konstaterade efteråt till NHL.com att finländaren fortfarande har steg att ta för att hålla måttet i NHL.

Mikkola var ett frågetecken i St. Louis papper redan innan transferfönstret stängde, därför shoppade de in Nick Leddy som i praktiken ersatt honom i den spelande uppsättningen.

Niko Mikkola och Ville Husso försöker stå emot Jamie Oleksiak.
Bildtext Niko Mikkola och Ville Husso i farten.
Bild: Jeff Curry-USA TODAY Sports/AOP

Trösten för alla blåvita NHL-vänner är ändå att Ville Husso med all sannolikhet startar mellan stolparna för hemmalaget.

Jordan Binnington fick ansvaret i St. Louis senaste match – den mot bottenlaget Buffalo natten till fredag – och det lär betyda att Husso vilades med just kvällens möte i åtanke.

Om Minnesota tänkte lika är det för övrigt Cam Talbot och inte Marc-André Fleury som spelar i kväll.

Och för statistiknördarna: Hussos räddningsprocent på 92,5 är tangerat fjärde bäst i hela NHL för målvakter som spelat minst 30 matcher.

Håll ögonen på: Vem stiger fram då det hettar till?

För det lär det ju göra. St. Louis, som tränas av en tidigare knytnävshjälte, är ökänt fysiskt. Minnesota har den här säsongen gjort det välkänt att de älskar att kräla in sig under motståndarnas hud.

Men visst, de har problem med att hålla sina egna känslor i styr också. Se bara på Ryan Hartmans agerande då han tyckte att Evander Kane betedde sig dåligt. Slagsmål, utvisning och böter för osportsligt beteende blev resultatet då han tackade för fajten med ett långfinger.

Böter som Evander Kanes ex-fru för övrigt deltog i kostnaderna för.

Nu ska vi inte sticka under stol med att det finns glödheta finlirare i båda lagen.

Vladimir Tarasenko satte ett hattrick mot Buffalo. Hans landsman Kirill Kaprizov har redan gjort över 90 poäng den här säsongen.

Men det här kommer att vara en försmak av ett slutspel där det ofta är skitmålen som avgör. Läge för arbetshästarna i de lägre kedjorna att stiga fram?

Tippningen: Borta bra men hemma bäst

Hemmafördelen kan faktiskt vara tungan på vågen i en match mellan två så jämna lag som St. Louis och Minnesota är just nu. Och om det är så att Talbot står är det fördel Blues också i målvaktsfajten.

St. Louis vinner med uddamålet. Men tvåpoängaren kommer sitta hårt åt.

De fyra gånger lagen mötts den här säsongen har vinnaren alltid gjort fyra mål – vad sägs om 4–3 igen?

Diskussion om artikeln