Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Twitters styrelse tar till "giftpiller" för att stoppa fientligt bud från Elon Musk – det här handlar det om

Från 2022
En telefon där man ser Elon Musks Twitterkonto. I bakgrunden en dator med Twitters logo på.
Bildtext Miljardären Elon Musk är en aktiv twittrare med över 80 miljoner följare på plattformen. Men hans försök att köpa Twitter tas inte emot med öppna armar av Twitters styrelse.
Bild: Rafael Henrique/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Twitters styrelse har enats om att införa en plan för att stärka aktieägarnas rättigheter i ett försök att försvara sig själv från att miljardären Elon Musk får en majoritetsandel i företaget.

Twitter vill inte att Elon Musk ska få en kontrollpost och bestämmande inflytande i företaget. De kallar Musks försök att köpa Twitter för 43 miljarder dollar för ett "fientligt bud".

I dagens läge äger Musk redan cirka nio procent av företaget.

Twitters styrelse har enats om något som i USA är känt som ett "giftpiller" (eng. poison pill) – en typ av defensiv taktik som kan användas av företags styrelser för att undvika att någon tar över företaget.

Vadå giftpiller?

Det så kallade giftpillret är kort och gott en aktieägarrättsplan som gör det svårare för Musk att köpa en större andel aktier i Twitter. Den aktieägarrättsplan man nu enats om börjar gälla om en investerare försöker köpa mer än 15 procent av företagets aktier utan direktörernas eller styrelsens godkännande.

Styrelsen försöker alltså hindra att Musk, eller någon annan investerare, köper en för stor andel aktier i företaget utan grönt ljus från styrelsen eller direktören.

Samtidigt erbjuder Twitter bolagets övriga aktieägare möjligheten att köpa mer aktier (men en mindre andel) för ett rabatterat pris. Genom ett giftpiller kan ett företag översvämma aktiemarknaden med så många nyutfärdade aktier att ett maktövertagande blir oöverkomligt dyrt.

Ett giftpiller används alltså främst för att undvika ett oönskat maktövertagande, men det kan också användas för att öppna dörrarna till ytterligare förhandlingar som kan tvinga budgivaren – i det här fallet Musk – att ge ett ännu bättre erbjudande.

Styrelsen måste ta ställning till Musks anbud – kan bli rättssak

Styrelsen kommer ändå vara tvungen att ta upp Musks anbud om att köpa företaget. Enligt experter vid forskningsinstitutet Morningstar Research är sannolikheten att Twitter tackar ja till anbudet under 50 procent.

Musk har inte själv kommenterat Twitters senaste drag, men har konstaterat att hans bud på 43 miljarder dollar är det sista budet han kommer ge.

Elon Musk sitter på en stol med benen i kors. Han tittar framåt.
Bildtext Elon Musk fotograferad den 7 april i samband med en Teslapresentation.
Bild: Trevor Cokley / AOP

Experter uppger att styrelsens beslut inte kommer att mötas av positiva reaktioner bland aktieägarna – det här eftersom det potentiellt kan försämra aktiernas värde och eftersom det visar att företaget ställer sig fientligt till att bli köpt.

Analytikern Dan Ives bedömer att det är sannolikt att ärendet kan tas upp i rätten. Twitters styrelses beslut kan bland aktieägarna ses som en taktik där de månar om sina jobb framöver aktieägarnas intressen.

Musk har också antytt att han är redo att dra saken till rätten om det behövs.

Svåra frågan: Vad vill Musk egentligen göra med Twitter?

Elon Musk, ägare av elbilsföretaget Tesla och också världens rikaste person, chockerade hela teknikvärlden i torsdags då han meddelade att han vill köpa Twitter. Han erbjöd 54,20 dollar per aktie.

Musk har sagt att han inte är säker om hans plan på att köpa Twitter kommer lyckas, men uppger att han inte kommer fundera på en plan B. Han konstaterar ändå att ett avslag från Twitter kan få honom att överväga att sälja sina nuvarande aktier i företaget.

Elon Musk.

Elon Musk vill köpa Twitter för över 40 miljarder dollar

Världens rikaste man vill att Twitter blir ett privat bolag.

Han erbjöds en plats i Twitters styrelse i samband med det här, men tackade nej till förslaget.

Musks anbud har väckt frågor om vad han kan tänkas vilja syssla med i framtiden och varför han vill bredda sitt nätverk till sociala medier. Experter är fundersamma kring vad Musk kan tänkas vilja göra med Twitter. Han har tidigare bland annat förespråkat färre begränsningar för vad man får skriva om på plattformen.

Källor: AP, AFP, Reuters