Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lauri Markkanens Cleveland missar NBA-slutspelet – hade inte marginalerna på sin sida i slutspelskvalet

Från 2022
Lauri Markkanen spänner musklerna.
Bildtext Lauri Markkanen gjorde sin första säsong i Cleveland.
Bild: Ken Blaze-USA TODAY Sports/All Over Press

Det blir inget slutspel för basketspelaren Lauri Markkanen i NBA. Cleveland åkte på sin andra raka förlust i slutspelskvalet och har därmed gjort sitt.

Cleveland slutade på åttonde plats i grundserien och det innebar att laget fick kvala om en slutspelsplats.

En seger hade räckt för att ta Cleveland till slutspelet, men det ville sig inte. Först blev det en 108–115-förlust mot Brooklyn och natten till lördagen en 101–107-förlust mot Atlanta.

Cleveland ledde matchen mot Atlanta under långa perioder. I halvtid hade Cleveland ett tio poäng stort försprång (61–51) och först i slutet av den tredje perioden tog Atlanta för första gången ledningen i matchen.

Inför den fjärde och sista perioden stod det oavgjort, 84–84. Sedan drog Atlanta i från, och även om Cleveland lyckades reducera till 99–100 på slutet, kunde laget aldrig hota. Atlanta vann matchen med sex poäng och löste in sin slutspelsbiljett.

Lauri Markkanen var poängetta i Cleveland med sina 26 poäng. I matchens första period stod Markkanen för hela elva poäng. Dessutom noterades finländaren för åtta returer. Atlantas Trae Young gjorde flest poäng i matchen, 38 stycken. 32 av dessa kom under den andra halvan.

NBA-slutspelet

Öst
Miami (1)–Atlanta (8)
Boston (2)–Brooklyn (7)
Milwaukee (3)–Chicago (6)
Philadelphia (4)–Toronto (5)

Väst
Phoenix (1)–New Orleans (8)
Memphis (2)–Minnesota (7)
Golden State (3)–Denver (6)
Dallas (4)–Utah (5)

Säsongen 2020–21 var Cleveland ett av NBA:s sämsta lag och vann endast 22 av 72 matcher. I höstas var förväntningarna låga och Cleveland förväntades inte ha något i slutspelsstriden att göra.

Laget inledde ändå säsongen vasst och hade kunnat knipa en plats bland de sex bästa som hade gett en säker slutspelsplats. Cleveland vann ändå bara tre av sina elva sista grundseriematcher och slutade åtta i öst.

Då slutspelet inkluderas vann Cleveland efter den 21 mars endast tre av tretton matcher.

Resultat:

Cleveland–Atlanta 101–107

Los Angeles Clippers–New Orleans 101–105