Läkemedelsbrist har blivit vanligare – just nu brist på populär migränmedicin
Det är brist på en hel typ av migränmedicin i apoteken och det kan leda till brist på alla migränmediciner. Fenomenet har blivit vanligare, och orsaken är kraftigt koncentrerad produktion av mediciner, säger Apotekareförbundets Charlotta Sandler.
Det råder brist på migränläkemedel i apoteken, och bristen kommer pågå åtminstone till juli.
Det gäller en populär triptanmedicin av märket Migard och generiska motsvarigheter.
De senaste åren har det förekommit brist på flera olika preparat. Under de senaste åren har det i olika repriser varit brist på bland annat vissa blodtrycksmediciner, p-piller och ett populärt pulver mot förkylningssymtom.
Enligt Apotekareförbundets farmaceutiska direktör Charlotta Sandler har medicinbrist blivit vanligare efter att en stor del av produktionen flyttats till Asien.
– Det har blivit vanligare de senaste åren och det gäller hela Europa, säger Sandler, och tillägger att läkemedelsbrister oftast tar några månader att åtgärda men att det också händer att det tar upp till ett år.
– Läkemedelsindustrin har centraliserats till Asien. Till och med 90 procent av företagen som tillverkar läkemedel och läkemedelssubstanser finns i Kina och Indien.
Enligt Sandler gäller det framför allt så kallade generiska mediciner. Det är läkemedel där det ursprungliga preparatets patent utgått, vilket i praktiken innebär att vem som helst kan tillverka ett liknande läkemedel.
Problem uppstår i och med att produktionen av flera läkemedel inte bara koncentrerats till Syd- och Ostasien, utan att det också handlar om relativt få fabriker.
– Så då det blir en störning i någon process där, så kan det påverka den globala marknaden så att ett läkemedel tar slut överallt, eftersom det inte finns någon annan fabrik som tillverkar samma medicin, säger Charlotta Sandler.
Problemet fanns inte förrän produktionen utlokaliserades till Asien, säger Sandler. Då tillverkades mediciner på flera håll, men på grund av låga produktionskostnader i öst har produktionen alltså nu flyttat.
Olika orsaker leder till brist
Vad den pågående bristen på de populära triptanmedicinerna mot migrän beror på exakt vet Charlotta Sandler inte.
Hon säger att brist på ett läkemedel ofta uppstår på grund av störningar i tillgången på ingredienser. Också den tillverkningen är mycket koncentrerad i dagsläget.
En gång brann en fabrik i Kina ner och då blev det brist på de mediciner de tillverkade
Charlotta Sandler
Men det finns också andra möjliga orsaker.
– Då det rådde brist på vissa blodtrycksmediciner för några år sedan så var det på grund av kvalitetsproblem i fabriken. Det fanns något fel i processen, vilket avbröt tillverkningen, säger Sandler.
– En gång brann också en fabrik i Kina ner och då blev det brist på de mediciner de tillverkade.
Snöbollseffekt kan sprida problemet
För vissa kan den rådande bristen på frovatriptan mot migrän innebära en tung tid, om andra preparat inte fungerar lika bra eller alls.
Många ska ändå kunna ersätta frovatriptan med andra migränläkemedel, men i och med det uppstår risken för en snöbollseffekt. Om efterfrågan på andra mediciner plötsligt ökar rejält tar också de slut.
Läkemedelsföretagen i Finland planerar tillgången efter kända data, men om en del av kedjan brister – i form av att det sker plötsliga förändringar i tillgång och efterfrågan – kan hela korthuset falla.
– Då till exempel den här Migardmedicinen tar slut ökar behovet av andra triptaner, och då kan också de snabbt ta slut, säger Sandler och ger ett färskt exempel på det här.
– Då ett blodtrycksläkemedel tog slut för några år sedan ökade användningen av andra likadana mediciner, varpå också de tog slut.