Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oroligheter i Sverige för tredje dagen i rad på grund av koranbränning

En man i en skottsäker väst som håller i en koran.
Bildtext Danska Rasmus Paludans koranbränningar har de senaste tre dagarna lett till upplopp i Linköping, Norrköping, Rinkeby, Örebro, Landskrona och Malmö. Arkivbild av Paludan i Stockholm den 4.9.2021.
Bild: Pelle T Nilsson / AOP

För tredje dagen i rad har det danska högerextrema partiet Stram kurs ordnat en manifestation med koranbränning, som än en gång upprörde invånare och ledde till oroligheter.

På lördagen hade Stram kurs-ledaren Rasmus Paludan planerat en koranbränning i Landskrona i södra Sverige.

Redan före manifestation hade hunnit äga rum samlades maskerade män på eftermiddagen i området Koppargården för att blockera vägen med brinnande sopkärl. SVT:s reporter på plats rapporterade också om regelbundna smällar.

Enligt polisen var det tiotals personer på platsen och senare drabbade de och polisen samman, trots att imamer och föreningsaktiva försökte lugna ned de närvarande.

Manifestationen flyttades till Malmö

Likt de senaste dagarna stacks några bilar åter i brand och sten kastades mot polisen.

Två polisbilar som brinner.

Upplopp i Örebro och Rinkeby efter att högerextremt parti brände koran

Polisen sköt varningsskott, enligt Sveriges radio.

Vid 15-tiden meddelade polisen att de flyttar Rasmus Paludans manifestation från Landskrona till Malmö, närmare Skånegården invid Öresundsbron till Danmark.

– Där bedömer vi att vi rent taktiskt kan hantera den här allmänna sammankomsten bättre helt enkelt, förklarade kommenderingschef för polisen Anders Wiberg.

Motdemonstration i Malmö också

Enligt polisen samlades ett tjugotal personer för att följa med Rasmus Paludans manifestation i Malmö, men snabbt var antalet motdemonstranter på plats uppemot ett hundratal.

Demonstranterna försökte ta sig över avspärrningsstaket och polisen använde pepparsprej mot dem. En person körde också in en personbil i staketet. Hen greps senare av polisen.

Tiotals personer kastade också sten mot polisen. Rasmus Paludan ska också ha träffats av en sten och Sveriges radio rapporterar att en dansk fotograf blev sparkad av en aktivist.

Vid 20-tiden avslutades Paludans manifestation och han lämnade platsen därefter. Polisen uppgav också att personer började lämna Skånegården.

Källor: SVT, SR