Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åkrar, vägar och gårdar svämmar över – varning för översvämningar runt om i Finland

Från 2022
Liten översvämning vid å. Ån är delvis täckt i is.
Bildtext Vattennivåerna väntas stiga ytterligare när mer snö smälter.
Bild: Milena Hackman / Yle

Översvämningar förekommer runt om i Finland under och efter påskhelgen. Varningar har utfärdats för bland annat Nyland, Södra Österbotten och Kymmenedalen.

Vattenståndet i vattendrag såsom åar och älvar har stigit efter de senaste tidernas regn och snösmältningen.

Nu varnas det för översvämningar i många områden i Finland enligt webbtjänsten vatten.fi. Tjänsten upprätthålls av Finlands miljöcentral, regionala NTM-centraler, Meteorologiska institutet och Översvämningscentret.

I södra Finland har bland annat låglänta åkrar och gårdar översvämmats redan tidigare i veckan. Läget i Nyland håller på att stabiliseras i det stora hela vad gäller vattendragen, men sjöarnas vattennivåer stiger fortfarande.

Snön smälter snabbt nu

I Östra Nyland och Kymmenedalen kan vattennivån i älvar och åar ändå fortsätta stiga ännu under de kommande dagarnas solsken då mer snö smälter.

Efter påskhelgen förflyttas den värsta översvämningsrisken norrut. Vattendragen i Södra Österbotten väntas nå sin översvämningskulmen strax efter påsk.

Vattnet i Kyro älv och Lappo å kan kapa av vägar och hota fritidsbebyggelse. I Kauhajoki kan också bostadshus utsättas för vattenmassor.

I Österbotten väntas vattennivån i exempelvis Närpes å bli högre än normalt nästa vecka. Och i Birkaland och Egentliga Tavastland väntas översvämningssäsongen bli den värsta på 30 år.