Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Aleksander Barkov och Anton Lundell mot Detroits supernykomlingar

Från 2022
Uppdaterad 17.04.2022 20:28.
Programmet är inte längre tillgängligt
NHL: Detroit Red Wings - Florida Panthers (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Florida Panthers är laget att slå i öst – Detroit Red Wings har inga chanser att ta sig till slutspel. Den här matchen kan väl bara sluta på ett sätt? Nä, man ska aldrig ta något för givet i NHL.

Kl. 20.30 Detroit–Florida, TV2 och Arenan

Kommentator: Mattias Simonsen

Programmet är inte längre tillgängligt
NHL: Detroit Red Wings - Florida Panthers (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det här är berättelsen om två lag som ser väldigt olika ut just nu.

Florida Panthers är det starkaste laget i den östra konferensen (inte minst tack vare aggressiva drag innan transferfönstret stängde), Detroit Red Wings hoppas återvända till sina forna storhetsdagar.

Mellan säsongerna 1990/91 och 2015/16 gick Red Wings till slutspel varje gång – en rekordlång svit på 25 säsonger – men sedan de senaste framgångssäsongerna har laget harvat på i bottenskiktet.

Vissa draftval har slagit snett, men de senaste verkar vara en fullträff.

Florida Panthers är på många sätt laget Detroit vill bli – i kväll får de ett till smakprov på hur det känns att möta ett lag som ligger flera mil före rent spelmässigt.

Finländarna: Alla ögon på pantrarna

Det finns så klart en finländare i Detroit också, men det är inte mycket som talar för att Olli Juolevi skulle spela på söndagskvällen.

Visst, det är en chans att visa framfötterna mot ett lag som placerade honom på den så kallade waivers-listan, därifrån Detroit helt gratis nappade honom, men den tidigare draftfemmans form har varit milt sagt svajig.

Detroit har ändå inget att spela för längre, minns vi ju.

Olli Juolevi i farten mot Vancouver.
Bildtext Olli Juolevi har tillhört tre klubbar den här säsongen. Strax före säsongen startade flyttade han från Vancouver till Florida och i mars gick flyget från Florida till Detroit.
Bild: Bob Frid/USA TODAY Sports/All Over Press

Petteri Lindbohm har inte heller någon orsak att vänta sig speltid. Han var i bästa fall en backup redan före trade deadline och efter att Florida shoppat in ännu fler NHL-backar lär Lindbohm få fortsätta käka popcorn på läktaren. Tills någon skadar sig.

Men de blåvita lirarna som åker in på isen i Detroit på söndagskvällen spelar i desto större roller.

Aleksander Barkov har varit en av Floridas viktigaste spelare i flera säsonger, Eetu Luostarinen har etablerat sig som en riktigt bra forward i de lägre kedjorna.

Och Anton Lundell tror säkert åtminstone själv att han fortfarande kan utmana om titeln som årets rookie i NHL.

Håll ögonen på: Supertalangerna

Detroits ombygge har inte gått helt som planerat. Filip Zadina – plockad som sexa draften 2018 – har inte alls utvecklats som de tjeckiska ishockeyvännerna hoppats på.

Michael Rasmussen (nia 2017) har förvisso visat hoppingivande tag den här säsongen, men är inte heller direkt en kille man bygger ett lag runt.

Utöver den där duon är Gustav Lindström och Joe Veleno de enda andra spelarna som hittas i laget från de där två draftåren.

Men så kom 2019 och Moritz Seider. Och 2020 och Lucas Raymond.

Moritz Seider.
Bildtext Hockeytysklands stora framtidsnamn. Och Detroits också. Moritz Seider har redan etablerat sig som toppback i NHL.
Bild: James Guillory/USA TODAY Sports/All Over Press

Duon gör sin första NHL-säsong och har båda visat exakt varför de draftades så högt. Backen Seider, som dessutom redan hunnit spela två VM för Toni Söderholms Tyskland, är med sina 47 poäng i mångas papper den hetaste kandidaten till Calder Trophy.

Raymonds poängproduktion har stannat av lite efter en glödhet start på säsongen, men svensken har noterats för 22+33 – inte alls ett sjåpigt saldo för en rookie.

Det är de här killarna Detroit bygger sin framtid kring.

Och om vi ska lyfta fram någon annan från Florida ska vi väl inte glömma den kanske hetaste Hart-kandidaten Jonathan Huberdeau. Eller Claude Giroux som varit närmast ostoppbar i de senaste matcherna.

Tippningen: Det här fixar förhandsfavoriterna

Florida har vunnit nio raka matcher i NHL och absolut inget talar för att den sviten skulle ta slut på söndagskvällen. Förutsatt att Panthers spelar med rätt attityd kommer de att avfärda Detroit lekande lätt.

Stjärnorna är glödheta, laget spelar ihop – nä, man kommer inte förbi att det faktiskt kan bli fula siffror om det vill sig.

Detroit har dessutom bara fått vila ett dygn efter 0–4-förlusten mot New York Rangers i går.

5–1 till Florida. Minst.

Artikeln korrigerad, sändningen kör igång 20.30 både i TV2 och på Arenan. Den första perioden sänds med andra ord med liten fördröjning, från och med den andra perioden är det live.

Diskussion om artikeln