Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Fem frågor och svar om koranbränningen och upploppen under påskhelgen i Sverige

Uppdaterad 18.04.2022 12:39.
Nordenkorrespondent Lucas Dahlström med brinnande buss i bkgrunden.
Bildtext Vad kommer upploppen att ha för politiska följder? Mer satsningar på lag och ordning kommer att krävas av oppositionen tror vår korrespondent.
Bild: Yle, TT/Lehtikuva Johan Nilsson

Under söndagen och natten till måndag fortsatte upploppen i Sverige. Tre personer har skadats sedan polisen skjutit varningsskott. Nordenkorrespondent Lucas Dahlström svarar på fem frågor om de senaste dagarnas händelser i Sverige.

  • Oroligheterna i Sverige har fortsatt för fjärde dagen i rad.

  • Flera poliser har skadats och fordon har satts i brand. Det här sedan vålsamma upplopp brutit ut efter att den dansksvenska högerextrema politikern Rasmus Paludan bränt exemplar av koranen på olika håll i Sverige.

  • Polisen har fått skjuta varningsskott mot våldsverkare vilket i Norrköping ledde till att tre personer skottskadades.

  • Polisen misstänker att våldsverkarna har koppling till gängkriminalitet.

1. Flera poliser har skadats och fordon har satts i brand i Sverige under påskhelgen. Vad är det som händer?

Den dansksvenska politikern Rasmus Paludan från det danska högerextrema partiet Stram kurs är på en turné i Sverige. Under partiets torgmöten bränner Paludan koranen vilket har lett till både motdemonstrationer och rena upplopp.

I torsdags skulle Stram kurs ha genomfört en manifestation i Linköping och i Norrköping, men de ägde aldrig rum då våldsamma upplopp bröt ut och flera poliser skadades. Dessutom sattes flera bilar i brand och stenar kastades mot både räddningstjänst och polis.

Stram kurs fortsatte ändå sin planerade turné och brände en koran i Stockholmsförorten Rinkeby i fredags. Det här ledde till fler våldsamheter och poliser träffades av stenar. Senare samma dag planerades en manifestation i Örebro vilket ledde till att flera polisbilar sattes i brand och ett tiotal poliser och en privatperson skadades.

Polis i kravallutrustning står framför en brinnande bil i Malmö
Bildtext En stadsbuss i Malmö sattes i brand under lördagen. Ingen skadades.
Bild: Johan Nilsson / EPA

Under lördagen fortsatte manifestationerna och upploppen. Den här gången i Malmö och i Landskrona där det rapporterades om flera bilbränder och stenkastning. En stadsbuss sattes i brand i Malmö.

Under söndagen ställde Stram kurs in två manifestationer i Linköping och i Norrköping. Trots att manifestationerna inte blev av rapporterades det om våldsamma upplopp i båda städerna. Tre personer skottskadades i samband med ett polisingripande i Norrköping.

I Rosengård i Malmö anlades bränder under natten till måndag och polisen mötte stenkastning.

Rasmus Paludan har nu åkt hem till Danmark och Köpenhamn, uppger han på Stram kurs Facebooksida. Han planerar att återvända till Sverige om en vecka för fler manifestationer.

2. Vem är Rasmus Paludan och hans parti Stram kurs?

Juristen Rasmus Paludan, född 1982, har länge haft en stor följarskara på Youtube och startade sitt parti Stram kurs för fem år sedan. Han har propagerat för ett Danmark fritt från muslimer och att alla invandrare ska lämna Danmark.

Under de senaste åren har han rest runt i svenska städer och bränt exemplar av islams heliga skrift, koranen, som en protest mot islam. Han säger att hans agerande är för att provocera och skapa konflikt.

En man i en skottsäker väst som håller i en koran.
Bildtext Rasmus Paludan bränner koranen under sina manifestationer.
Bild: Pelle T Nilsson / AOP

Hösten 2021 pekades Paludan ut för att ha chattat om sex med minderåriga, enligt tidningen Ekstrabladet. Paludan förnekar brott.

Den granskande sajten Expo menar att Rasmus Paludan tillhör den extrema delen av den radikalnationalistiska miljön. Sveriges justitieminister Morgan Johansson kallar Paludans verksamhet för högerextremt hatbudskap.

Rasmus Paludan har sagt att han är intresserad av att ställa upp i svenska valet.

3. Vem är det som kastar sten och bränner polisbilar?

Det är just nu svårt att säga exakt vem det är som ligger bakom upploppen, enligt polisen. Men det är inte svårt att göra analysen att det finns en stor ilska bland folkmassan över att Paludan får lov att uppträda och bränna koranen. Det menar också Kim Hild, presstalesperson hos polisen i region syd som Aftonbladet talat med.

Utöver det verkar det finnas en generell ilska mot polisen. “Då tar man tillfället i akt lite grann, det skulle absolut kunna vara en relativt stor orsak”, säger Kim Hild i Aftonbladet.

Polischef Anders Thornberg sade under en presskonferens på måndagen att man misstänker att upploppen har koppling till de kriminella gängen. Dessutom finns det tecken på att krafter utanför Sverige kan ha bidragit till våldsamheterna genom att uppvigla till våld mot svensk polis på sociala medier.

Enligt den syriska kulturföreningen i Örebros ordförande Hussam Murad ska man se detta som "enskilda handlingar utförda av tanklösa, hetlevrade ungdomar", skriver SVT.

Två polisbilar som brinner.
Bildtext Fyra polisbussar brändes i Örebro. Enligt Dagens Nyheter kostar en buss drygt en miljon kronor.
Bild: Kicki Nilsson/EPA-EFE/All Over Press

Det är inte bara polisen som blivit utsatta för stenkastning. På sociala medier har det spridits bilder på hur brandbilar som försöker släcka brinnande bilar blir attackerade. Danska TV2 rapporterade under lördagen att en av deras fotografer blivit attackerad under upploppet i Malmö.

Attackerna på rättsväsendet har chockerat de poliser som arbetat under påskhelgen. Enligt flera vittnesmål har de aldrig upplevt något liknande.

Från Stockholmsförorten Rinkeby kom det rapporter om att allmänheten försökte lugna ner upploppen. Polisen har hyllat dessa “goda krafter” som försökte få våldsverkarna att sluta kasta sten.

4. Varför får Rasmus Paludan bränna koranen då det leder till upplopp?

Det är den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten, yttrandefriheten och mötesfriheten som skyddar rätten att demonstrera.

Polisen kan säga nej till en allmän sammankomst om det finns en risk för att ordning och säkerhet inte kommer att kunna upprätthållas. Polisen kan också flytta på demonstrationer till en annan tid eller plats, vilket de gjort under helgen.

Demonstranter som kastar sten mot polisen i Örebro.
Bildtext Stenkastning mot polis i Örebro.
Bild: Kicki Nilsson/ EPA-EFE/All Over Press

Det finns inget förbud mot att bränna koranen i Sverige, men det är inte heller juridiskt självklart att man får göra det. Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, säger till DN att en utgångspunkt är att “yttrandefriheten trumfar risken för att folk blir upprörda”.

5. Vilka följder kommer upploppen att ha?

Upploppen i Sverige analyseras ur flera vinklar. Polisledningen får kritik för att man inte har en förmåga att hantera våldsamma upplopp och regeringen får kritik för att man inte satsat tillräckligt på lag och ordning.

Rikspolischefen Anders Thornberg säger i ett pressmeddelande att polisen kommer att ta till kraftfulla åtgärder efter upploppen. Sexton poliser har skadats och från flera håll har det kommit kritik mot att polisen inte haft tillräckligt med resurser då man på vissa håll tvingats retirera. Polisförbundet kallar det ett “misslyckande” att så många poliser skadats och att man inte kunnat säkra allmänheten.

Demonstranter och en brinnande polisbil i Örebro.
Bildtext Våldsverkarna kommer i den mån det är möjligt att identifieras och ställas inför rätta.
Bild: Kicki Nilsson/EPA-EFE/All Over Press

Från den politiska oppositionen höjs röster om att Sverige behöver fler poliser för att undvika liknande händelser i framtiden. Oppositionen kräver också justitieminister Morgan Johanssons avgång. Själv säger att det här inte är rätt läge att bedriva partipolitik, men pressen på regeringen kommer oundvikligen att öka efter upploppen.

Med fem månader kvar till valet kommer upploppen att leda till en politisk debatt som är släkt med debatten om gängkriminaliteten. Mer satsningar kommer att krävas på lag och ordning.

I skuggan av rapporteringen om kriget i Ukraina och Natodebatten har skjutningarna i Sveriges förorter fortsatt under vintern. Det sägs att inledningen på året är den blodigaste på länge. Fram till slutet av mars hade 17 personer skjutits ihjäl i Sverige i år och allt som allt hade polisen rapporterat 89 skjutningar runt om i landet. De flesta av dem är sannolikt gängrelaterade.

Artikeln uppdaterade 18.4.2022 klockan 8:53 med ny information om upploppen samt de politiska reaktionerna.