Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bra stämning på läktaren då Piffens herrar inledde säsongen i fotbollens division 1 – premiärmatchen slutade i förlust

Från 2022
Uppdaterad 19.04.2022 10:42.
Pargas IF
Bildtext Publiken levererade då Pargas premiärspelade i Ettan efter en paus på 28 år.
Bild: Arash Matin / Yle

Publiken och vädret levererade då Pargas fotbollsherrar mötte SJK Akatemia på hemmaplan på Pajbacka. Trots soligt och tämligen varmt väder spelades premiärmatchen på konstgräs.

– Nog är det fint att Pargas igen har ett lag i division 1 och nu gäller det naturligtvis för oss anhängare att visa vår hängivenhet och komma och heja laget till seger, säger Folke Lindström, som är något av en grand old man bland Piffens anhängare.

– Jag hoppas att publiken har god röst för det ska höras att man är på en fotbollsmatch.

Lindström har gänget med sig och snabbt visar man för motståndarna att Pargassupportrarna inte är att leka med då man drar igång hejarramsorna.

Pargas IF, SJK Akademia
Bildtext Försvarsspelaren Daniel Enqvist, Piffen, skapade många farliga hörnor i måndagens match.
Bild: Arash Matin / Yle

– Vi är röd, vi är vit! Vi är Pargasdynamit! Vi är röd, vi är vit, vi är Pargasdynamit, skrålar hejarklacken där medelåldern ligger klart över 60+.

Senast Piffens fotbollsherrar spelade i division 1 var 1994 men redan nästa år föll man ur och har sedan dess spelat i de lägre divisionerna. Nu är siktet inställt på att hålla sig kvar och bland anhängarna är man fast övertygad om att Piffen nog bra kan klara sig i Ettan.

Äldre man på fotbollsmatch iförd röd keps.
Bildtext Folke Lindström tror inte det är sista gången som Piffens herrar spelar på konstgräs och för att kunna förlänga säsongen så är det säkerligen det som är framtiden för allt fler lag i Ettan.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Nog är det fint att kunna se den här klassens fotboll i Pargas och som ortsbo har jag alltid hållit på Piffen, säger Rolle Karlsson. Jag hoppas att läktarna är fyllda varje gång det nalkas hemmamatch för det är viktigt att vi nu visar för laget att vi håller på dem.

Karlsson är speciellt nöjd att juniorerna nu får förebilder som gör att fotbollsintresset säkert växer i staden. Karlsson vet vad han talar om för strax efter slutvisslingen är det fullt av unga tjejer och pojkar som vill ha autografer av fotbollsherrarna.

Nästan 400 på läktarna trots att premiären spelades på konstgräs

Solen gassade nästan från en klarblå himmel och temperaturmätaren visade på drygt tio grader då matchen inleddes på Pajbacka i Pargas på måndagseftermiddagen.

Ung rund skallig man med svart munkjacka.
Bildtext Pargasbon Rolle Karlsson har hållit på Piffen hela sitt liv och det är fint att nu äntligen se herrarna spela i Ettan.
Bild: Jesper Alm / Yle

Årets första match spelades på konstgräs men redan till Valborg hoppas laget kunna spela på naturgräs vilket också publiken gärna skulle se. Nu var de 378 personer som var på plats uppdelade på två planhalvor och det påverkade nog stämningen åtminstone litet.

– Övertygande spel så här långt och fint att så många dykt upp för att heja på Piffen, säger Jimmy Kronberg. Det är viktigt att visa att vi har bra supportrar som stöder laget och därför är jag också här och hoppas på en seger idag.

Ung man med solglasögon bredvid fotbollsplan i Pargas.
Bildtext Jimmy Kronberg var övertygad av spelet åtminstone i första halvlek och ska nog se så många matcher som möjligt i år.
Bild: Jesper Alm / Yle

Kronberg hoppas att spelen så småningom ska kunna spelas på naturgräs för där är läktarkapaciteten bättre och stämningen har åtminstone i tidigare matcher varit på topp.

– Nog är det kul idag också men alltid bättre med mer folk som hejar fram en seger, säger Kronberg. Jag tror Piffen tar den här matchen.

Det tror också Amanda Wiik som står vid plankanten eftersom hon sällskapar med en av lagets spelare.

– Det är fint att det kommit så mycket folk hit idag och visst ser spelet ut att flyta nu åtminstone, säger Wiik. Jag är här för att jag kommer från Pargas och eftersom min pojkvän är piffenspelare. Jag hoppas naturligtvis de lyckas ta en seger.

Ung tjej på fotbollsmatch i Pargas.
Bildtext Amanda Wiik hoppades på en seger för Piffens fotbollsherrar och gillade stämningen på läktaren.
Bild: Jesper Alm / Yle

För Wiik är det kul att kunna följa med och se vad som sker på plan för hemma handlar det mesta om fotboll.

– Sällskapar man med en fotbollsspelare är det nog fotboll det snackas hemma, säger Wiik. Det är kul och så ska det naturligtvis vara.

Stark första halvlek räckte inte ända fram

Trots bra press från Pargaslaget räckte det inte enda fram. Under första halvlek lyckade Piffen skapa flera farliga situationer och flertalet hörnor men avsluten gav inga poäng.

– Vi gjorde nog en bra match men tyvärr räckte det inte ända fram idag, säger lagledaren Stefan Strömborg. Jag ser nog att vi har det som krävs men idag saknade vi finess i avsluten och då blir det tyvärr inga mål.

Stefan Strömborg med skog i bakgrunden.
Bildtext Stefan Strömborg såg många bra saker med laget i premiärmatchen trots att slutresultatet inte blev det han hade hoppats på.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Matchen slutade 0–2 till Pargas och poängen åkte till Seinäjoki den här gången. Ett par snabba mål ganska snabbt i andra halvlek blev den här gången Piffens fall. Närmast mål blev Piffens herrar en ribba i slutminuterna av matchen.

– Vi pressade mot slutet och hade ett par riktigt fina chanser men nu ska vi gå igenom och analysera och målen. Segrarna kommer nog, säger Strömborg.

Den 30 april blir det nästa hemmamatch och då möter laget MP vilket ska vara en match man ska kunna vinna enligt Strömborg.

– Välkommen tillbaka bara då för att se hur spelet går!

Premiär på hemmaplan för Piffen i fotbollens division 1

10:06

Diskussion om artikeln