Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg sitter med kärnkraftsaktier för en halv miljon i Pyhäjokiprojektet – "Som tur blöder staden inte mer än så"

Från 2022
Uppdaterad 19.04.2022 10:04.
En förbudsskylt vid Hanhikivi 1-området. Ryska Rosatom äger över en tredjedel av Fennovoima, som står bakom kärnkraftverksplanerna i Pyhäjoki..
Bildtext Raseborg beslöt år 2013 att dra sig ur kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Raseborg har inte lyckats sälja sina aktier via Katternö Kärnkraft i Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki. Eftersom staden drog sig ur projektet år 2013 finns det i alla fall inga betalningsskyldigheter.

– Den halva miljonen som staden har investerat är fast i det här, men som tur blöder staden inte mera än så. Alla de ägare som inte drog sig ur år 2013 sitter nu i en betydligt svårare sits, säger Frank Hoverfelt, som är vd för det kommunala energibolaget Raseborgs Energi.

Direktionen för dåvarande Ekenäs Energi beslöt år 2007 att gå med i Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki via Katternö Kärnkraft. Ekenäs Energi bolagiserades år 2014 och bytte år 2020 namn till Raseborgs Energi.

Raseborg tänkte investera miljoner i projektet

Staden planerade att investera flera miljoner i kärnkraftsbygget för att kunna köpa billig och koldioxidfri elektricitet av Fennovoima. Tanken var att hälften av den el som Ekenäs Energi distribuerade skulle komma från kärnkraftverket i Pyhäjoki då det stod klart.

Men år 2013 beslöt Raseborgs stadsfullmäktige att dra sig ur det hela. Det berodde bland annat på att kärnkraftsprojektet upplevdes som osäkert och riskfyllt.

Raseborg hade i det skedet hunnit investera 560 000 euro i aktier i kärnkraftsprojektet via det dåvarande affärsverket Ekenäs Energi. När affärsverket bolagiserades blev aktierna i Katternö Kärnkraft kvar hos Raseborgs stad.

Ingen vill köpa aktierna

Planen har hela tiden varit att sälja aktierna, men det har varit svårt att hitta någon köpare. Eftersom Raseborg beslöt att dra sig ur projektet är aktierna i alla fall inte förknippade med några betalningsskyldigheter.

– Planen är att sälja aktierna. Men det finns ju inga köpare så vi har fortfarande kvar dem, säger Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist.

Han menar att de rådande ägarförhållandena och osäkerheten kring kärnkraftsbygget gör att staden fortsätter att försöka verkställa sitt beslut att sälja aktierna. Men det är svårt.

– Andra kommuner, som har satsat mycket mera pengar i projektet, har också uttryckt sin vilja att bli av med aktierna, men det finns helt enkelt inte en marknad.

Om staden beslutar att skriva ned aktierna blir det en nedskrivning på 560 000 som syns i årsresultatet. Men för tillfället finns det ingen orsak att göra det och staden gör bäst att helt enkelt vänta vad som ska ske, konstaterar Ragnar Lundqvist.

Artikeln kompletterades 19.4 runt klockan 10 med tilläggsinformation och fler kommentarer med stadsdirektör Ragnar Lundqvist.

Diskussion om artikeln