Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stökig påskhelg sysselsatte polisen i Österbotten

Uppdaterad 19.04.2022 11:17.
Närbild av ryggen av en polisuniform.
Bildtext Det blev många uppdrag för polisen i Österbotten under påskhelgens nätter.
Bild: Johanna Manu / Yle

Det blev många uppdrag för polisen i Österbotten under påsken. Dagtid firades påsken lugnt, men under kvällar och nätter ingrep polisen i hemalarm, misshandlar och rattfyllerier.

37 fall av misshandel brottsanmäldes under påskhelgen. De flesta fall skedde på allmänna platser och restauranger, medan en tredjedel av fallen inträffade i privata bostäder. Tre av fallen är rubricerade som grov misshandel. Dessa fall ägde rum i Lappo, Vasa och Seinäjoki.

Störande ljud och beteende, gräl och våld i parrelationer fick polisen att rycka ut på 86 hemalarm under påskhelgen.

Onyktert på vägarna

Längs vägarna rörde sig flera fall av misstänkta rattfyllerister. Polisen i Österbotten registrerade 25 fall av rattfyllerister, tolv av dem är misstänkta för grovt rattfylleri och sju är misstänkta för brukande av andra substanser än alkohol.

Fler trafikärenden sysselsatte polisen. Under fredagens morgontimmar körde i en bil i diket i Laihela. Två män som färdades i bilen avlägsnade sig från platsen, men återfanns efter en stunds sökande på altanen till ett egnahemshus. En av personerna är misstänkt för grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Körde för fort

I Karleby rapporteras en ung man han kört 90 kilometer i timmen i ett område av Karleby centrum där hastigheten är begränsad till 40. Mannen är misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och även han försattes i körförbud.

I Kuortane misstänks en ung man för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Mannen körde 201 kilometer i timmen på ett område där hastigheten är begränsad till 100. Personen är nu försatt i körförbud.

Båda fallen inträffade under fredagen.

Stöld i matvarubutik i Jakobstad

Under kvällstimmarna på påsksöndagen misstänks fyra kvinnor ha stulit varor från en matvarubutik i Jakobstad.

När sällskapet avlägsnade sig från platsen försökte en polis på plats att stanna bilen. Bilens chaufför försökte då köra på polisen. Polisen hoppade åt sidan, och tack vare det hann bilen bara nudda vid polisen.

De fyra kvinnorna greps senare av en polispatrull på Vasavägen. Chauffören misstänks för grovt motstånd mot tjänsteman samt stöld.