Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ingen sökte läkartjänsten på vårdcentralen i Lovisa: "Risken med hyrläkare är att de byter jobb ofta"

Nyponbuske framför byggnad
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Grundtrygghetsdirektören i Lovisa säger att det inte råder akut läkarbrist, utan att man lappar på med hyrläkare.

– Redan några år har det varit brist på ansökningar till läkarbefattningarna på hälsovårdscentralen i Lovisa.

Det här säger Carita Schröder. Hon är grundtrygghetsdirektör i Lovisa.

Staden har med jämna mellanrum testat om det finns intresserade läkare som skulle nappa på kroken, men det verkar inte finnas intresse.

Schröder listar upp en räcka orsaker till att läkare inte söker sig till Lovisa eller till hälsovårdscentral.

– Arbetet på hälsovårdscentraler lockar inte unga, kraven på två språk kan vara en utmaning och så är vi på dålig plats.

Med dålig plats avser Schröder att Lovisa ligger nära huvudstadsregionen, men inte tillräckligt nära för att det ska vara enkelt att pendla på daglig basis.

Om många har ledigt samtidigt eller om många insjuknar kan det bli ett problem

Gällande kraven på två språk är staden beredd att i framtiden tumma på kraven om en bra läkarkandidat dyker upp. Den svenska kunden behöver ändå inte vara orolig, säger Schröder.

– Vi har läkare som kan prata svenska, både en- och tvåspråkiga och om det är en kund som inte kan finska, får man nog alltid vård på svenska.

Lovisa har 11,5 läkartjänster varav 6 är fast anställda och 5,5 inhyrda via privata företag. Det är den nya vardagen inom den offentliga vården, berättar grundtrygghetschef Carita Schröder, att en stor del av läkarna är inhyrda.

Schröder berättar att Lovisa skulle föredra stadigvarande läkare framför hyrläkare bland annat eftersom det blir billigare för staden.

– Risken med hyrläkare är också att de byter jobb oftare och att det blir många nya ansikten för både kunder och kollegor inom hälsovården.

Just nu råder ingen brist på läkare i Lovisa. Det finns tillräckligt med läkare, men situationen är ändå skör.

– Om många har ledigt samtidigt eller om många insjuknar kan det bli ett problem, säger Carita Schröder.

Nu hoppas Schröder på att vårdstrejken ska få ett slut och på en period av arbetsro för vårdpersonalen. Kriget i Ukraina påverkar stämningen på jobbet, likaså coronapandemin.

– Jag hoppas att vi i och med det nya gemensamma välfärdsområdet också kan få hjälp av de andra hälsocentralerna, men man kan inte lova något.