Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Bygg ett skåp för piltavlan − öppna vid solsken och stäng vid regn

Från 2022
Bygg ett skåp för piltavlan − öppna vid solsken och stäng vid regn - Spela upp på Arenan

Det är hög tid att sopa dammet av en idrottsgren som nästan försvunnit ur folks medvetande och så får det inte gå för denna trevliga sommarsyssla – dags att rikta allt ljus på pilkastning.

Piltavlor är oftast gjorda av papper, vita och svarta pappersremsor som är snurrade runt en röd mittpunkt. Eftersom papper inte tål vatten så bra brukar piltavlan förstöras av regn.

En man i en verkstad.
Bildtext Jim bygger skåpet av virke som blivit över från olika husrenoveringar.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Till ett skyddande skåp för piltavlan behöver du bara ett bakstycke, ett skåp som består av fyra väggar och en dörr av något slag. Ovanpå bakstycket är det bra att ha ett tak. Taket kan man göra av en bred bräda eller av en fanerskiva.

Piltavlan är en inhemsk uppfinning

Förr i världen, som man brukar säga då man inte riktigt exakt kan säga en exaktare tidpunkt, fanns det piltavlor att köpa vid varje bensinstation. Det fanns en piltavla på alla uthusväggar och det fanns inte en sommarstuga där det inte skulle ha funnits möjlighet att kasta pil. Pilkastning är djupt rotad i den finländska folksjälen och det är inte så konstigt, eftersom den i princip är en inhemsk uppfinning.

Ett gångjärn i mässing.
Bildtext Med detaljer i mässing blir skåpet extra fint.
Bild: Juha Leskelä/ Yle

Leksaksrådet Juho Jussila (1874-1947) var pedagog och industriman. Han grundade en leksaksindustri, som gjorde flera fina träleksaker. Juho skapade också sommarnöjet pilkastning med inspiration av det engelska dartspelet. Han gjorde en enklare version av darttavlan och det blev piltavlan som den ser ut idag - ett spel i mer finländsk smak.

På tikkaurheilu.fi hittar man reglerna för pilkastning också på svenska.

Ett skåp på en vägg.
Bildtext Om det regnar stänger man skåpdörrarna så att piltavlan hålls torr och fin tills nästa gång.
Bild: Juha Leskelä / Yle